Kétnapos munkabeszüntetést hirdetett január 28-ára és 29-ére az adventi sztrájk után a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Volánbusznál.

A sztrájk tervezett ideje alatt a Volánbusz biztosítja az elégséges szolgáltatásokat: az első napon a helyi járatok 95, a helyközi járatok 79,6 százaléka, a második napon pedig a helyi járatok 74, a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog.

A várhatóan nem közlekedő járatok listája a társaság honlapján érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége - közölte a cég.

A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak.

A MÁV-Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel.

A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már az idei évben.

A közlekedési társaság szerint az érdekképviseletek többsége - a reálbér értékének megőrzését biztosító garanciák esetén - elfogadhatónak tartja a hosszabb távra szóló bérmegállapodást is. A kérdéses garanciák kidolgozására a munkáltatói oldal nyitottságot mutatott - szögezte le a Volánbusz.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet eredménytelennek minősítette a bértárgyalást.

A Volánbusz felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján.

Aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak.

A MÁV-Volán csoport mindent megtesz, hogy az utasok minél gyorsabban eljuthassanak úti céljukhoz - írták a közleményben.