veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormány azzal indokolja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

A parlament megvitatja az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE) és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló indítványt.

Ennek indoka, hogy Oroszország 2023-ban felmondta a szerződést, a NATO-tagállamok pedig kinyilvánították szándékukat a szerződés végrehajtásának felfüggesztésére. A törvényjavaslattal Magyarország ezen szándéknak tesz eleget. Az 1992-ben hatályba lépett, az Atlanti-óceán és az Ural-hegység közötti térségre vonatkozó szerződés a nehézfegyverzet öt kategóriáját korlátozta.

Két további nemzetközi szerződés is szerepel a napirenden.

  • Az egyik egy magyar-vietnámi megállapodás a nemzetközi és szervezett bűnözés elleni küzdelemben és megelőzésben való együttműködésről,
  • a másik a Magyarország és Törökország között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről szól.

A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények kormány által kezdeményezett módosítása után a rendőrség – feladatai ellátása céljából – megismerheti a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatait, és közvetlenül hozzáférhet a vendéginformációs zárt adatbázishoz.

Amennyiben a javaslatot elfogadják, a mindennapos testnevelésórán történő részvétel alól kizárólag a versenysportolók kaphatnak felmentést, ha a tanórával azonos időszakra esik az edzésük.

A képviselők tárgyalják a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslatot, amelynek értelmében május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ. Feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

Az Országgyűlés honlapján - az eddigi szokásoknak megfelelően - nyilvánosságra hozták a Fidesz idei, Balatonalmádiban tartott frakcióülésének a költségét. Itt dőlt el többek között az, hogy a kormánypártok Sulyok Tamást jelölik kormányfőnek a lemondott Novák Katalin helyett, de Deutsch Tamás EP-listavezetését is a Hunguest BÁL Resort hotelben jelentették be. A Kocsis Máté által ellenjegyzett szerződés alapján 2024. február 21-23. között szállásra és étkezésre a Fidesz-frakció valamivel több mint 30 millió forintot számolt el. Ha a 135 kormánypárti képviselő végig jelen volt, akkor ez fejenként és éjszakánként 113 ezer forintot jelent. Sok más adatot itt találhat >>>