A Belügyminisztérium szerint a váltással mindenkinek nő a bére, a védőnők szerint viszont sokaknak csökken, mivel az állam nem fizeti azokat a béren kívüli juttatásokat, amelyeket eddig az önkormányzatok adtak.

Gárdonyi Andrea az RTL Híradónak azt mondta, régóta fontolgatták kolléganőivel, hogy felmondanak, mert egyre több volt az adminisztráció, és egyre kevesebb idő jutott a valódi munkára.

Folyamatosan lebeg a levegőben az, hogy pluszfeladatok fognak jönni, olvashattunk már most is konkrétumok nélkül ilyen nyilatkozatokat, és hát a munka az mindig több, a megbecsülés meg mindig egyre kevesebb, úgyhogy a sok közül ez is benne volt

– mondta Gárdonyi Andrea.

A védőnők bére nő júliustól, 18 százalékkal, ezt hangsúlyozta többször is az egészségügyért felelős államtitkár.

Alapvetően az egy garancia, hogy a keresete senkinek nem csökkenhet, mondta még június elején Takács Péter, egészségért felelős államtitkár, aki többször hangsúlyozta, a védőnők bére júliustól, 18 százalékkal nő. Csakhogy ez így nem igaz, mert eddig az önkormányzattól kaptak cafetériát, jutalmat, és volt ahol ruhapénzt, és benzintámogatást is fizettek. Ezeket a béren kívüli juttatásokat azonban a kórházak jövő hónaptól nem fizetik ki.

Így Andreának 20-30 ezer forinttal csökkenne a fizetése, a béremelés ellenére. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Híradónak azt írta:

az önkormányzatoknak továbbra sem tiltja semmi, hogy béren felüli juttatásokat biztosítsanak.

Hogy az új rendszer miatt hány védőnő mondott fel, arról a Kórházi Főigazgatóságnak még nincsenek adatai.

Pétfürdő polgármestere kamerán kívül elmondta: mostantól a Veszprém megyei kórház feladata, hogy védőnőket találjon. A Veszprémi kórház szerint az ellátást új védőnő megbízásával biztosítják majd, az átmeneti időszakban pedig helyettesítéssel.

„Becsapták” a szakdolgozókat, elmaradt a januári béremelés

Tovább nyílik a bérolló az orvosok és szakdolgozók között, emellett 2023 több változást is hoz az egészségügyben. Átírják a praxishatárokat, újra definiálták a kórházakat, márciustól központi laborszolgáltatást vezetnek be és változik az ügyeleti rendszer és a szakápolás is. Bővebben >>>