A kormány tegnapi ülésén megtárgyalta a jegybanktörvény módosítását. A parlamenti benyújtást megelőzően részletes és alapos egyeztetést folytatunk az Európai Központi Bank által megerősített javaslatról az MNB-vel – írta közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

A cél világos: olyan szabályozásra van szükség, amely továbbra is garantálja a jegybank függetlenségét, egyben erősíti a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését

– írta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály az atv.hu kérdésére arról beszélt, hogy az MNB felügyelőbizottsága jogkörének az erősítése kérdésében várják az MNB véleményét.

Matolcsy György két hete, a BÉT tőzsdei legek díjátadón elmondott beszédében élesen bírálta a kormányt a jegybanktörvény módosítása miatt és különösen méltánytalannak találta, hogy a kormány irányából éppen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felől érkeznek a támadások, aki korábban a jegybank alelnöke volt.

 

Az MNB ismét beszólt a kormánynak

A kormány erőltetné, de igencsak szűkül a tere az agresszív kamatcsökkentésnek. A Matolcsy György-vezette MNB közben bírálja a jegybanktörvény tervezetét is: minden olyan beavatkozás és kommunikáció, ami sérti a jegybank függetlenségét és hitelességét, távolabb visz az ország dinamikus növekedési pályára állításától.