Perlaky-Papp József nyilvánosságstratéga, kríziskommunikációs specialista, a Budapesti Metropolitan Egyetem címzetes docense beszélt a Magyar Péter-jelenségről, arról, hogy hogyan értelmezhetőek a digitális felületeken tett nyilatkozatai, hogyan alakítja a közvéleményt a megjelent hangfelvétel és az előttünk kibontakozó családi dráma, és hogy lehet-e a kormány által megkoreografált botrány Magyar Péter családon belüli erőszakos viselkedése, vagy Varga Judit valóban a megtörténteket írja le közösségi oldalán megosztott bejegyzéseiben.

Arról, hogy Magyar Péter miért hozakodott elő a bántalmazással kapcsolatos szóbeszéddel, mielőtt még azt Varga Judit, volt felesége egyáltalán megpendítette volna, a szakember azt mondta, hogy Magyar Péter közéleti szerepvállalása nem tűnik teljesen végiggondoltnak. Aki gondosan megtervezi, hogy milyen pályát szeretne befutni a közéletben, annak számolnia kell azzal is, hogy mivel támadhatják.

Perlaky-Papp József szerint Magyar Pétert a kegyelmi ügy által keltett zavar csábíthatta be a közéletbe, ahogy a korábbi felesége visszavonult a közélettől, hirtelen lehetőséget láthatott a belépésre.

„Ahogy kirajzolódik a személyisége előttünk, számomra a látottak azt súgják, egyszerűen nem bírt ellenállni annak, hogy másodhegedűsből végre főszereplővé válhat. Régóta kacérkodhatott a gondolattal, hiszen a hangfelvétel készítésére is ez vehette rá. A felvételen világosan hallható, hogy kapacitálja a feleségét, hogy bizonyos mondatokat mondjon ki, többször türelmetlenül félbeszakítja, ha nem azt hallja, amit elvár” – nyilatkozta a szakértő az Indexnek

Mindenki a nézetei szerint értelmezi a történteket 

A kríziskommunikációs specialista úgy látja, digitális jártassága gyorsan emeli Magyar Pétert. 

„Magyar tarthatott attól, hogy napvilágra kerülnek ezek az információk és aláássák a frissen szerzett hírnevét, hitelességét. Varga Judit elmondja, hogy azonnal fenyegetni kezdte őt üzenetekkel, amint posztolta azt a sokat sejtető videót” – mondja Perlaky-Papp József.

„A kedden megjelent két anyag, a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala és Varga Judit posztjai időben annyira közel esnek egymáshoz, hogy külön nem is értelmezhetőek, egybeforrnak a közvélemény gondolkodásában – mondja Perlaky Papp József.

Nyilvánvaló, hogy a mélyen elkötelezett szavazók úgy értelmezik azokat, ahogy azt a politikai választásuk engedi.

 

A bulvár téma könnyebben emészthető

A szakértő úgy véli, a hatóságok elvégzik majd a feladatukat a hatályos magyar törvények szerint, de a szakértő szerint számos morális kérdést felvet, mi vihet rá valakit a felvétel készítésére, majd publikálására.

„Számomra egyértelmű, hogy könnyebben befogadható és értelmezhető egy bulvár jellegű családi dráma, mint egy elvontabb és szűkebb érdeklődésre számon tartott demokrácia kérdés” – mondja a szakértő. 

Meglehetősen zavarba ejtő történet rajzolódik ki a szemünk előtt, a magyar politikai kommunikációban ilyet még nem láttunk

– mondta Perlaky-Papp József.

A kríziskommunikációs specialista szerint arról, hogy Magyar Péternek elébe kéne most is mennie és beismerni mindent vagy tagadni, ameddig lehet, nehéz véleményt alkotni, mert nem tudjuk pontosan, mi történt. A válasz olyan szempontból viszont irreleváns, hogy úgyis a közvélemény fog dönteni arra alapozva a döntését, hogy kinek hisz.