A német lakosság egy része élhetetlennek látja a saját hazáját, ezért inkább Magyarországot választja állandó lakhelyéül. 

A nius.de. hosszan idézi az egyik olvasója, Irina levelét, aki az otthoninál sokkal jobb magyar közbiztonságot nevezte költözése okának. Szerinte Magyarországon még mindig működnek a Németországban mára érvényüket vesztett erkölcsi normák.

A német nő kritikával illette az országba érkező menekültek felé nyitott Willkommenskultur politikáját. Irina úgy látja, hogy a német bevándorlók antiszemitizmusa elől

Budapestre mostanra sok zsidó érkezett egész Európából. Magyarország az utolsó bástyájuk, én így érzem, és ez teljes szívemből boldoggá tesz.

Az olcsóbb megélhetés és a lakások is számítanak

A német lap kiemeli, hogy a

megélhetési költségek 46 százalékkal alacsonyabbak Magyarországon, mint Berlinben, kevesebb adót kell fizetni, és szívélyesen fogadják a németországi vendégek.

Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója szerint elsősorban a következő motivációk állnak a hazánkba költöző németek döntése mögött:

  • A közbiztonság; a statisztikák szerint negyedannyi bűncselekményt követnek el nálunk, mint Németországban.
  • Az olcsó megélhetési költségek.
  • Az ide költözők sokkal könnyebben tudnak saját lakáshoz jutni; ez Németországban már a felső középosztály számára is egyre nehezebb.

A növekvő érdeklődésre való tekintettel több cég és szakszolgálat – mint a Balaton Zeitung, a Budapester Zeitung, a sváb Neue Zeitung vagy a Sonntagsblatt – segíti az ide érkező  németajkúak tájékozódását.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 és 2023 között 34,9 százalékkal nőtt a hazánkba települő németek száma: így a tavalyi évben számuk meghaladta a 22 ezret a számuk.