Új politikai helyzetet teremthet a Mi Hazánk választási törvény átírására vonatkozó javaslata. Az ellenzéki párt az önkormányzati és a parlamenti választás komplett rendszerének átírására vonatkozó határozati javaslatot is benyújtott.

Megszavazták a Fidesz képviselői a parlament Igazságügyi Bizottságában csütörtök délelőtt, hogy tárgysorozatba kerüljön a Mi Hazánk választási törvénymódosítására vonatkozó javaslata, amit csütörtök délután tárgyalnak majd, egyelőre azonban még nem lesz szavazás róla – írja a HVG

Utóbbi egy általános határozati javaslat, amely alapján az országgyűlés elnöke felkérné a kabinetet, hogy változtasson a szabályon, mert szerintük a jelenlegi mandátumelosztás aránytalan.

A Fidesz is jól járna a Mi Hazánk javaslatával

Szerdán határozatban tiltakozott a Fővárosi Közgyűlés a budapesti választási rendszer várható, Karácsony Gergelyre és az őt támogató pártokra nézve hátrányos átírása ellen, amit a Mi Hazánk kezdeményezett, de alapvetően a kormánypártokhoz köti az ellenzék.

Az új, listás rendszerben a Fidesz–KDNP a mostaninál több helyet szerezhet a közgyűlésben. A mostani felállás szerint a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és 9, kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja a közgyűlést a fővárosban.

A Mi Hazánk által javasolt új rendszer listás választással töltené fel a közgyűlési helyeket, így a Fidesz–KDNP a mostaninál több helyet szerezhet a közgyűlésben, ami az ellenzéki többség szerkezetét is módosítaná. Így bejuthatna a közgyűlésbe a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, ami új politikai helyzetet teremtene.

Rég nem látott mélyponton a Fidesz, de nem muzsikál jól az ellenzék sem

A teljes szavazókorú népesség mindössze 26 százaléka szavazna most a kormánypártokra. Az ellenzékből három párt jutna biztosan a parlamentbe. Bővebben --->