Minden korábbinál magasabbra emelkedett az új lakóingatlanok ára Budapesten:

négyzetméterenként átlagosan 1,564 millió forintot kell kicsengetnie annak, aki a fővárosban venne új otthont magának.

A legdurvább emelkedés a budai oldalon volt tapasztalható az elmúlt negyedévben, ahol már a 2 millió forintot közelíti a fajlagos átlagár. A városrészek szerinti bontásban pedig jól látható, hogy már akadnak olyan kerületek, amelyekben a 3 millió forintot nyalogatja alulról az átlagos négyzetméterár.

Hosszabb időtávot tekintve meredek és egyre gyorsuló ütemű drágulás látszik, a 2018 elején regisztrált 730 ezer forint körüli átlagárhoz képest több mint kétszeres a növekedés.

Ugyanakkor városszerte jelentős eltéréseket látni, az árat leginkább az határozza meg, hogy az ingatlan a  Duna melyik oldalán, és melyik kerületben fekszik.

A budai új lakások erőteljesen drágulnak, míg a pesti oldalon lassabban emelkedik az árszínvonal, így egyre távolodik egymástól két városrész átlagára, az árkülönbség minden korábbinál nagyobb, csaknem 500 ezer forint a budai oldal javára.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a főváros budai oldalán egy hasonló adottságokkal rendelkező, 70 négyzetméter alapterületű lakás átlagosan 35 millió forinttal kerül többe, mint a pesti oldalon.

Ugyancsak fontos trend, hogy a legkisebb lakások ára lassan beéri a 40 négyzetméternél nagyobb lakásokét, amire még nem volt példa a fővárosi piacon.

Így például egy 40 négyzetméternél kisebb új építésű lakást átlagosan 1,519 millió forintos, míg egy 101 négyzetméternél nagyobbat 1,883 millió forintos négyzetméteráron kínálnak.

A legolcsóbb méretkategóriát pedig jelenleg a 61-80 négyzetméter alapterületű otthonok jelentik Budapesten, amelyek esetében átlagosan 1,412 millió forintot kell kicsengetni – derül ki a Pénzcentrum összeállításából.