Február 14-én lesz Szent-Bálintnak (Saint Valentine) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentjének a napja. Magyarországon csak szórványosan alakult ki a Bálint-napi szerelmes ünnep kultusza, valójában a rendszerváltás után, angolszász kulturális importként kezdett Valentin-napként ismerté válni a keresztényeredetű szokás. Mára az üzletek és a vendéglátóipari egységek komoly marketing stratégiát építettek ki a szerelmes-napi fogyasztás felpörgetésére. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 10 százalékkal többen foglaltak Magyarországra szállást a Valentin-nap alkalmából, mint a tavalyi évben

Illetve február 16-18. között 12 százalékkal többen utaznak valamelyik honi szálláshelyre, mint a tavalyi szerelmes ünnep hétvégéjén – írja a turizmus.com.

Bálint-napjára fele-fele arányban, az ezt követő hétvégén pedig 55-45 százalékos elosztásban foglaltak magyar és külföldi turisták szobát hazai szálláshelyeken. A párok 60 százaléka vidékre utazik, a magyar vendégeknek elsőszámú célpontja a Balaton, a Mátra–Bükk és Budapest környéke, míg a külföldiek főleg Bük–Sárvár, Balaton és Debrecen térségébe utaznak. 

A hétvégén Németországból, az Egyesült Királyságból és Csehországból számítanak a legtöbb külhoni vendégre. Budapestre várhatóan brit, olasz és a spanyol turisták, a vidéki helyszínekre pedig cseh, osztrák és német vendégek érkeznek majd. A legtöbben szállodákba foglaltak (a vidékre érkezők 83, a budapesti vendégek 57 százaléka). 

A Z-generáció megpörgeti a kereskedelmet Valentin-napon

Az 1964 előtt született férfiak jellemzően nem adnak ki pénzt Valentin-napi ajándékra párjuk számára. Ezzel szemben a Z-generációba tartozók több mint háromszor annyit költenek, mint egy átlagos napon – derült ki az Erste Bank közleményéből.Ha kíváncsi a részletekre 

Bár a felmérések szerint főleg a Z-generáció tagjai szoktak a szerelmesek ünnepén költeni, azonban az NTAK adatai azt mutatják, hogy a fiatalok, a fiatal felnőttek és a középkorúak egyaránt 20-20 százaléknyi arányban vannak a Valentin-napi foglalók között. Idén várhatóan negyedmillió vendégéjszakát fog hozni az itthon is egyre népszerűbb Valentine's Day ünnepe.