Novák Katalin és a pedofilsegítő kegyelme ellen” címmel szervez tiltakozást a köztársasági elnök hivatalánál, a Sándor-palotánál péntek estére a Momentum. Az eseményen felszólal többek közt Donáth Anna, a Momentum elnöke, Jámbor András, országgyűlési képviselő és Ésik Sándor, ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa alapítója is.

A mozgalom a Facebook-oldalán meghirdetett megmozdulásról azt írta:

Novák Katalin köztársasági elnök titokban kegyelmet adott annak a pedagógusnak, aki részt vett a bicskei gyermekotthonban történt nemi erőszakok eltussolásában. Egy pedofil bűntársa volt, és most szabad. Ilyen módon visszaélni az elnöki hatalommal elfogadhatatlan. Ilyet egy államfő nem tehet. Ilyet egy anya nem tehet.

Orbán Viktor miniszterelnök még csütörtök este benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén.

A köztársasági elnök kegyelmi döntése körül vita alakult ki. Ezt a vitát minden magyar ember számára megnyugtatóan le kell zárni

– áll a kormányfő által jegyzett törvényjavaslat indoklásában, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

Az indoklás azt is leszögezi: Magyarországon a gyermek a legfontosabb, a gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények tetteseit a törvény teljes szigorával kell büntetni. Alaptörvényünkben kell világossá tenni, hogy a gyermekek kárára bűncselekményt elkövetők számára nincs kegyelem!

Aki kiskorú gyermek kárára szándékos bűncselekményt követ el, az semmilyen indokkal nem mentesülhet a tettei következményei alól. Egyértelműen ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy a gyermekek kárára szándékos bűncselekményt elkövetők kegyelem útján mentesüljenek a büntetésük hátrányos jogkövetkezményei alól, és újra büntetlen előéletűvé válhassanak

– olvasható az alaptörvény módosításáról szóló javaslat indoklásában.

A javaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Orbán Viktor kormányfő még csütörtökön jelentette be, hogy kezdeményezi az alaptörvény módosítását.

Az elmúlt napokban hatalmas hullámokat vetett Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi ügye, amely amiatt robbant ki, mert szabadon bocsátotta azt a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettest, aki segített a főnökének eltussolni a pedofilbotrányát. K. Endre annak az igazgatónak volt a helyettese, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút is abuzált. A férfi ezt követőn próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza a vallomásaikat. Ezek alapján K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.