A 444-nek adott interjúban Török Gábor elmondta, szerinte a rendszer berendezkedett, és ha nem történik előre meg nem jósolható esemény, akkor évtizedes távlatban sem várható változás.

Hogy hogyan hívnak egy minisztert, miként áll fel az aktuális kormányzati struktúra, vagy még inkább, hogy mi zajlik az ellenzéken belül, ki erősödik, ki gyengül, milyen párt jön létre, mind érdekes kérdés, ám a rendszer stabilitása szempontjából jelentősége nincs.

Hozzátette, a hatalom két-három ciklus tudatos, intenzív és agresszív politikájával olyan politikai és pénzügyi erőfölényre tett szert, és annyival innovatívabb az ellenfeleinél, hogy a leváltása egyre valószínűtlenebb.

Nem Orbán ellen, Orbánért zajlik a küzdelem

– utalt a kormányon belüli álláspontok ütközésére az utóbbi időben.

Az ellenzékről kifejtette, hogy

most már nincs ekkora jelentősége, mit tesznek az ellenzéki pártok, annyival korlátozottabbak a lehetőségeik és annyival erősebb a hatalom.

Török elismerte, hogy sokáig maga is úgy hitte, hogy a rendszer megálmodója nélkül széthullik a szerkezet, de mostanra már úgy látja, akár egy eltervezett miniszterelnök-váltást is túlélne a Fidesz.

Cicaharcok zajlanak a kormányon belül.

Török Gábor szerint az olyan konfliktusok, mint a Matolcsy György - Nagy Márton-meccs, Pesty László szokatlan nyilatkozatai, vagy akár Vitézy Dávid és Lázár János összeszólalkozása nincs jelentőséggel a politikai hatalomra. 

Ma ráadásul már senkiben sem merül fel, hogy amíg Orbán uralkodik, elgondolkodjon valamilyen tőle független politikai bázis létesítésén

– tette hozzá.

Akiknek volt ilyen ambíciójuk vagy képességük, mára teljesen elhasználódtak, beolvasztotta őket magába a rendszer.

Arra a kérdésre, milyen tényezők ingathatják meg reálisan a kormány hatalmát, két lehetőséget sorolt fel:

vagy a tőlük hallható narratíváknak, ideológiáknak kell megváltoznia, vagy pedig a politikai piacon egyedül hozzájuk kötött hatékonyságnak, kormányzati tapasztalatnak. Az elsőre véleménye szerint csak akkor lehet esély, ha valamilyen szakadás, törés következne be a kormányoldalon belül, a második elvesztése azonban már nem ilyen esélytelen.

A hatalomgyár kiépült, van minimum 2-2,5 millió állandó fogyasztója, aki rászokott, szereti, függ tőle, folyamatosan fogyasztja és ezáltal kész biztosítani a rendszer fennmaradását  – tette hozzá Török, aki nem adna 10 százaléknál több esélyt arra, hogy tíz éven belül más kormánya lesz az országnak.

 

Orbán Viktor Kötsén azt mondta, 2034-ig tervezi kormányozni Magyarországot.

A kormányfő szepze,ber elején beszélt arról is, hogy ugyan az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, de szerinte nem annyira, mint más európai kormányzó pártoké. A miniszterelnök szerint pártjának népszerűsége azért csökkent kisebb mértékben, mint máshol Európában, mert a választóik nemcsak gazdasági, hanem politikai és ideológiai szempontokat is mérlegelnek. Szerinte erős a Fidesz hátországa, a kormányzásuk „nem jár szellemi kiüresedéssel”.