Szeptember végéig több mint négyezren, a tanárok öt százaléka döntött úgy, nem fogadja el az új jogállást, és nem tanít tovább. Sokan azért tiltakoztak a státusztörvény ellen, mert szerintük a tankerületek így jobban beleszólhatnak az iskolák életébe és ezzel csökken a tanárok autonómiája.

Információk szerint a tankerületek elutasítják a közoktatásba anyagi és lelki okok miatt visszatérni akaró, a státusztörvény miatt felmondott tanárokat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja a Telexnek azt mondta:

Nincs olyan szabály, hogy nem lehet felvenni ezeket a tanárokat, nem lehet így diszkriminálni, ezt az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja.

Nagy Erzsébet szerint csak annyi kikötés van, hogy ha valaki 90 napon belül kezd el újra tanítani, akkor annak vissza kell fizetnie a végkielégítését.

E szerint ha az érintett a jogviszonya megszűnésének időpontjától számított
be
  • 30 napon belül új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, vagy a szakképzésről szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyt létesít, akkor végkielégítésre nem jogosult.
  • 31. és 60. nap közötti időszakban új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, vagy a szakképzésről szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyt létesít, legfeljebb egyhavi végkielégítésre jogosult.
  • 61. és 90. nap közötti időszakban új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, vagy a szakképzésről szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál munkaviszonyt létesít, legfeljebb kéthavi végkielégítésre jogosult.

A Belügyminisztérium a lap megkeresésére azt válaszolta:

Magyarországon minden munkáltató szabadon dönt arról, kivel kíván jogviszonyt létesíteni.

Azok a pedagógusok, akik 2023. szeptember 15. és 29. között szabad elhatározásukból úgy nyilatkoztak, hogy nem kívánnak az új pedagógus életpálya törvény hatálya alatt a köznevelésben tovább dolgozni, letöltötték a felmentési idejüket, felvették a végkielégítésüket, majd távoztak a köznevelés rendszeréből - írta a Belügyminisztérium.

A döntést nem a fenntartók, hanem a pedagógusok hozták meg.

Cáfolták, hogy bármiféle lista lenne azok nevéről, akiket nem vehetnek fel az intézmények. A tárca szerint a listázásnak semmi értelme nem lenne, ugyanis a felvételi eljárásban a munkáltató a jelentkezőtől megkapja korábbi munkaviszonyai igazolásait, melyekből láthatók a munkaviszony változásai.