Égősorok és fényfüzérek vásárlásakor érdemes megbízható forrásból, jó minőségű terméket választani. Németh Ramóna, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint az elemmel működő füzérek nem veszélyesek, inkább a hálózatról működtetett díszek szoktak problémát okozni.

Az ünnepi várakozás idején a legfőbb tűzveszélyforrás az adventi koszorú, illetve a karácsonyfa, a karácsonyi időszak lakástüzeinek 30 százaléka kötődik hozzájuk.

karácsonyfa a fűtött lakásban gyorsan kiszárad és könnyen meggyulladhat, az adventi koszorúk elfelejtett gyertyái pedig a környékén hagyott tárgyakat és bútorokat hajlamosak lángra lobbantani. A Katasztrófavédelem azt tanácsolja, ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót a karácsonyfákra, illetve fűtőtest egy méteres közelébe sem.

A készülődés másik színtere, a konyha szintén veszélyeket rejthet. Itt általában egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek ételek, amely könnyen okozhat égő zsiradék okozta problémákat. A tűzoltóhadnagy javaslata szerint, ahelyett hogy vízzel próbálnánk leönteni az meggyulladt olajat vagy zsírt, inkább egy fedővel fedjük le és zárjuk el a tűzhelyet – írja a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Hírportál.

A katasztrófavédelem az adventi időszakon kívül is ajánlja a lakosok számára egy otthoni tűzoltókészülék beszerzését. A szóvivő szerint ez a legjobb eszköz a kezdeti tüzek megfékezésére, illetve a tűz továbbterjedésének megakadályozására.

Hangsúlyozta azonban, hogy a lakosok ne próbálják meg mindenképp eloltani az esetleges tüzeket, hiszen megfelelő felszerelés nélkül a belélegzett gázok egészségkárosodást okozhatnak.

(Gyurka Eszter)

 

 

 

Lakástűz volt Budapesten, hat ember, egy kutya és két tengerimalac is megmenekült – VIDEÓ

Tűz ütött ki egy több lakásból álló, két szintes sorházban szombat reggel Budapest huszonharmadik kerületében.
Az esetről videó is készült--->