Három fontos célt tűztünk erre a négy évre, ezzel kezdte előadását Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Digital Health Summiton.

A három terület:

  • Az egészségben eltöltött életévek számának az emelése, ami évente 0,4 százalék GDP növekedést jelenthet.
  • Az otthonhoz közeli alapellátások megközelíthetősége, a praxisközösségek szerepének fontossága, és az egyenlőtlenségek mérséklése, a háziorvosi rendszer kapuőri szerepének kialakítása.
  • A prevenciós szemlélet megerősítése, itt van szükség a legnagyobb szemléletváltásra. Újra hangolják a szűrővizsgálatok rendszerét, sorolta az államtitkár.

A digitális célkitűzések megvalósítása között említette, a telemedicinális eszközrendszer továbbfejlesztését, a nemzeti prevenciós rendszer informatikai támogatását, az egységes kórházi medikai rendszer kialakítását, a központi várólista előjegyzési rendszer digitális támogatását és a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetését is.

várólistákkal kapcsolatban elmondta: össze fogják kötni a szolgáltatókat.

Én a transzparencia híve vagyok

- mondta Takács Péter.

Éppen ezért egy excel-táblázatban minden vármegyei kórháznak ki fogják küldeni, hogy mennyit kell a betegeknek várakozni az intézményben, milyen hosszúak a várólisták a környéken vagy a szomszédos vármegyékben. Egyébként erről beszélt Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója is lapunknak adott interjújában.

Egyre többen használnak okoseszközöket, éppen ezért fontos, hogy ezeket összehangolják az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT). A szakállamtitkár kiemelte: több gyártóval is egyeztetnek, de nagyon óvatosnak kell lenni, mert nagyon sok okoseszköz van a piacon és nem mér mindegyik hitelesen.

Már 2,5 millió ember zsebében ott van az Egészségablak applikáció a mobilján. Ezeken e-recepteket, egészségügyi dokumentumokat, háziorvosi adatokat, recepteket lehet visszakeresni, és hamarosan a lakosság számára is megnyitják az időpont foglalás lehetőségét.

A jövő évi fejlesztések között említette:

  • a saját naptár kezelését;
  • a digitális várandós gondozási kiskönyvet;
  • a gyógyszertárkeresést;
  • az egészségügyi kiskönyv digitalizálását; 
  • az e-oltási könyvet;
  • valamit a rendszer figyelmeztető üzenetet is képes lesz majd küldeni.

Beszélt arról is, hogy a 200 óránál nagyobb kapacitással rendelkező szakrendelőnél kötelező lesz a Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) bevezetése. A koronavírus-járvány miatt 70 millióról visszaesett a betegek száma 50 millióra, ma pedig évente 62 millió orvos-beteg találkozás van a járóbeteg-ellátásban.