Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének (MASZOSZ) elnöke szerint ez amiatt történik, mivel télen sok volt a csapadék, emellett pedig nagyon korán felmelegedett az időjárás: februárban már olyan volt az idő, mint április-májusban szokott lenni. A szakember szerint ez azt vetíti előre, hogy amennyiben nem válik aszályossá az időjárás, hanem csapadékos marad a tavasz, akkor a most látható kiöntések vagy pangó vizek megmaradnak, bennük a szúnyoglárvákkal.

Ezt azt jelenti, hogy akár április második felére, legkésőbb május elejére rengeteg szúnyog, komoly szúnyoginvázió is jelentkezhet.

Mindezt összevetve azt mondhatjuk, idén egy nagyon szúnyogos tavasz végére, nyár elejére számíthatunk – mondta el a Teol.hu-nak Kőszegi Dániel. Szerinte a lakosság is tud segíteni a rendkívüli szúnyoginvázió elkerüléséért, a szúnyogok szaporulatának visszaszorításáért, elsősorban ki-ki a saját magánterületén.

„A legfontosabb, hogy szüntessünk meg minden pangó vizet az udvarunkban, a házunk környékén, hogy a szúnyogok ne tudják a nyílt vízfelületeket szaporodásra használni! Ugyanezen célból, a saját nyugalmunk érdekében fedjük le fedővel vagy szúnyoghálóval a vizes hordókat!” – ajánlja Kőszegi Dániel.

Ezen felül abban segíthetnek még a lakosok, hogy azokon a településeken, ahol a biológiai szúnyoggyérítés előkészületei zajlanak, jelezhetik a helyi önkormányzatok felé az olyan helyeket a házak környékén, mocsaras területeken, ahol ilyen „szúnyoglárva keltető” pangó víz, pocsolya található – tanácsolta a szakember.