Plusz forrásokat csoportosít át a  költségvetésben a kormány az idei  szúnyoggyérítési program érdekében.

A több mint 1,8 milliárdos többletforrás biztosításáért, amelyet az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság kap, Varga Mihály pénzügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter felel.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint szerint a kormány egyetért a 2024-es országos szúnyoggyérítési program végrehajtásához szükséges többletforrások központi költségvetés terhére történő biztosításával.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) megfigyelési szerint már nem csak a tavaszra és a nyárra jellemző, hogy előbújnak a kellemetlen rovarok. Ennek számos oka van, amellett, hogy a telek enyhék, mint például a házak tövében álló esővízgyűjtők, a kertekben sok helyen nehezékként használt gumiabroncsok, az üvegházak, melyek kedvelt lelőhelyei az inváziós szúnyogoknak, továbbá az áruházi dísznövényosztályok temperált környezete. A megoldás azonban szerintük a lakosság kezében van - írta az Economx.

A központi szúnyoggyérítés már április 16-án elindult, ezt évek óta a katasztrófavédelem irányítja. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik.