Példaként az egyetem megjegyzi közleményében, hogy a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog már februárban kikelhet, az ázsiai tigrisszúnyog pedig akár október végén is szembe kerülhet velünk.

Ennek számos oka van, amellett, hogy a telek enyhék, mint például a házak tövében álló esővízgyűjtők, a kertekben sok helyen nehezékként használt gumiabroncsok, az üvegházak, melyek kedvelt lelőhelyei az inváziós szúnyogoknak, továbbá az áruházi dísznövényosztályok temperált környezete.

Kiemelték, hogy az eddigi tudományos eredmények és az európai tendencia alapján egyre erőteljesebb lehet a jelenség, ami végső soron új betegségek megjelenéséhez is vezethet – írja az Infostart.

A kutatók szerint az is bonyolítja a helyzetet, hogy az inváziós fajok ellen a legtöbb alkalmazott kémiai ködöléses módszer hatástalan, ráadásul komoly ökológiai veszteséggel is jár.

A megoldás azonban szerintük a lakosság kezében van, mivel az rendkívül értékes adatokhoz juttathatja a kutatókat a Mosquito Alert nevű applikáción vagy a Pécsi Szúnyog nevű internetes oldalon keresztül.

Hozzátették, már egy elhanyagolt kertben is több ezer csípősszúnyog kelhet ki, ezért azok tudatos rendezésével, a szúnyogbölcsők felszámolásával és biológiai kezelésével megelőzhető a szúnyoginvázió.

Már nincs sok időnk, a szúnyogok hamarosan támadnak

Jellemzően március végén, április közepén szoktak az első aktív szúnyoglárvákra bukkanni, de az idei évben nagyon korán, szokatlan módon már február végén megtalálták az első lárvákat Közép-Dunamentén.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->