Átmenetileg visszaállítják az ellenőrzést a szlovák-magyar határon. A rendelkezés csütörtöktől (október 5.) október 14-ig lesz érvényben. A döntést szerdán hozta meg a kormány – írja a Parameter.

„Az ellenőrzéseket az aktuális állapotnak megfelelően és a biztonsági helyzet alakulásától függően végzik Szlovákia Magyarországgal közös belső határának teljes hosszában"

– olvasható a belügyminisztérium közleményében.

Az intézkedés célja, hogy visszaszorítsák az illegális migrációt, és csökkentség azon bevándorlók számát, akik Szlovákián keresztünk jutnának el más országokba.

A szlovák kormány idén év elejétől egészen október 1-ig közel 40 ezer illegális bevándorlót regisztrált, ez tizenegyszeres növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest

Csak 2023 szeptemberében több illegális bevándorlót regisztráltunk, mint tavaly egész évben

– közölte a belügyminisztérium.

A Parameter arról is beszámolt, hogy Lengyelország, Csehország és Ausztria éjféltől véletlenszerű ideiglenes ellenőrzést vezetett be a Szlovákiával közös határokon. Az intézkedés egyelőre tíz napig tart, de meghosszabbítható.

 

Túlbecsülheti az Orbán-kormány a szlovák választások győztesétől várható segítséget

Magyarország kormánya örömmel konstatálta, hogy a szövetségesüknek számító Robert Fico és a mögötte álló Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt aratott győzelmet a szombati szlovákiai választásokon. Közben még csak az sem tekinthető biztosnak, hogy ez a politikai erő alakíthat végül kormányt. Elképzelhető, hogy a királycsináló szerepében a harmadik helyezett Hlas végül nem is régi szövetségese felé hajlik majd. Kérdés, hogy az elszámoltatástól való félelmében hazatér-e a tékozló fiú vagy inkább amnesztiát harcol ki magának a liberálisoknál. Bővebben --->