Nem viselt maszkot járványügyi ellenőrzés közben a fővárosi kormányhivatal munkatársa az országos kardiológiai intézet (GOKVI) gyermekintenzív osztályán.

Napokkal később közölte csak a Népszava szerint, hogy szamárköhögéssel kezelik.

A lap információit a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet is megerősítette. Az intézet hangsúlyozta:  a szakmai protokolloknak megfelelő intézkedéseket megtették, mind az érintett munkatársak, mind pedig az ápolt gyermekek esetében. Rámutattak arra is, hogy intézetükben jelneleg nincsen fertőzött gyermek, vagy munkatárs, fokozott higiénés óvintézkedéseket tettek, a gyermekek állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik. 

A járványügyi ellenőr a gyermekszívsebészet mellett a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is felkereste, de ott betegekkel nem találkozott, csak az egyik irodában járt a cikk szerint, ami arra is kitér, hogy az egészsésügyis beoszottak sokszor félnek az ellenőröktől, ezért nem mernek rájuk szólni, ha eltérnek a higiénés szabályoktól. 

Rendkívüli sebességgel terjed Magyarországon is a szamárköhögés, a legfrissebb hivatalos, heti fertőzési jelentés alapján már 76 gyanús esetet azonosítottak Magyarországon. Ezek a számok első hallásra ez nem tűnnek magasnak. A korábbi évek adatai szerint 2017 és 2023 között 0 és 15 eset között szóródott a kumulált esetszám az első 24 hétben. 

A bevizsgált mintákon túl pedig rengeteg felderítetlen eset lehet még az országban, mivel az érintettek (legyenek akár betegek, akár háziorvosok) nagyon gyakran nem ismerik fel a betegséget, hiszen egy olyan régi-új fertőzéssel állunk most szemben, amiről azt hittük, hogy a sikeres védőoltási programnak és a magas hazai átoltottságnak köszönhetően már rég eradikáltuk.

Idehaza is volt több, a betegséggel összefüggésbe hozható csecsemő-haláleset. Közben a járványügyi hatóság a felfutó esetszámok ellenére 5 hónapja nem  kommunikál a nyilvánosság felé, hivatalosan tehát még nem lehet járványról beszélni.