A központi adatok (KSH, Szociális Ágazat Nyilvántartás, Igénybevevő Nyilvántartás - KENYSZI Rendszer) alapján évközben mintegy száz szolgáltató, szervezet, önkormányzat oszt ételt, igaz, a szervezetek végső száma ennél magasabb, mert akad szolgáltató, amely több helyen is jótékonykodik.

Az adventi és karácsonyi akciók keretében azonban mind az ételosztó helyek száma, mind a kiosztott étel mennyisége jelentősen megugrik. A segélyszervezetek a járványos, inflációs, háborús időkben minél inkább erősíteni szeretnék tevékenységüket, az Economx információi szerint soha olyan számos helyen és soha annyi ételt nem osztottak és osztanak ki még januárig az országban, mint a mostani adventi, karácsonyi időszakban.

Az Economx megkeresésére a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége sajtóreferense elmondta: évközben napi háromezer adag meleg ételt osztanak ki, ám az adventi, karácsonyi időszakban mindez megduplázódik, mintegy hatezer adag meleg ebédet, továbbá főzési alapanyagokat, tartós élelmiszercsomagot juttatnak el a rászorulóknak.

Kiemelt akciók mindenhol

A kiemelt adventi, karácsonyi akció november 25. és január 27. között zajlik, 8 településen, Budapesten többször, több helyszínen is lesz ételosztás – mutatott rá Fodor Kata. A csúcspont december 24-25-26. lesz, a Népligetben naponta 1000-1000 főt látnának vendégül, csomaggal is készülnek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezi fővárosi szeretetvendégséget Csepelen, amelyen bárki részt vehet. Fűtött sátorban, laktató ételekkel fogadják egész Budapestről a rászorulókat – hangsúlyozta az Economx megkeresésére Kis Boáz, a segélyszervezet munkatársa.

A szeretetvendégséget idén december 17-22 között rendezik meg, hat napon át 11 órától várják az érdeklődőket, alkalmanként 1000 adag étellel. A szervezet egyébként egész évben háromszázezer adag ételt oszt ki rászorulók számára.

Világméretű krízisek és egyéni csaták

Az utóbbi évekre érvényes, és különösen a mostani időszakra, hogy mennyire is nehézzé vált helyzet. Gazdasági válság, világjárvány, közel két éve háború dúl a közvetlen szomszédunkban, két hónapja újabb háború kezdődött.

Mindezek azonban csak a külső körülmények, amelyben nem maradhatnak figyelmen kívül az egyéni csaták. Munkanélküliség, tartós betegség, a gyermekek beiskolázása, a nyugdíjak alacsony reálértéke, gyógyszerkiadások, adósságspirál, bedőlt lakáshitelek, válás, egyszóval számos dolog nehezíti az emberek helyzetét – hangsúlyozta Fodor Kata.

Az Ökumenikus Segélyszervezet szerint is az elhúzódó háborúk és világot megrázó katasztrófák éveiben hazánkban is sok nélkülözőnek és bajbajutottnak van szüksége a támogatására, sőt a válságok bőrünkön érezhető következményei miatt, most talán még többen szorulnak segítségre.

A megélhetéshez szükséges kiadások növekedése, az emelkedő élelmiszer árak, sok családot nehéz helyzetbe hoznak, a segítséget kérők között olyannal is találkoznak a segélyszervezet munkatársai, akiknek dönteniük kell a fűtés számla befizetése és az étel vásárlása között. Évente mintegy 70-80 ezer segélykérés érkezik.

Ünnepi adománycsomagok

Ahhoz, hogy a csomagokba a megnövekedett élelmiszerárak ellenére sokféle egészséges élelmiszer kerülhessen, az adományozók segítségét is kérik – hangsúlyozta Fodor Kata. Ötezer forintból egy négyfős család ünnepi ebédjét, nyolcezer forintból pedig a gazdag élelmiszercsomag támogatható.

Kis Boáz rámutatott: az ünnepi adománycsomagok az ország több pontjára fognak megérkezni, többgyermekes családokhoz, gyermekeiket egyedül nevelő szülőkhöz, létminimum alatt élőkhöz, krízishelyzetbe került emberekhez. A karácsonyra való tekintettel a csomagokba a tartós élelmiszerek mellett olyan ünnepi finomságok is kerülnek ilyenkor, melyeket a rászorulók nem tudnak megengedni maguknak.

Főbb népkonyhák és ételosztások az ünnepek alatt

  1. Menhely Alapítvány
  2. Üdvhadsereg
  3. Szeretet Misszionáriusai Rend
  4. Oltalom Karitatív Egyesület
  5. Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
  6. Myrai
  7. Magyar Vöröskereszt
  8. Tiszta Forrás Alapítvány
  9. Ökumenikus Segélyszervezet
  10. Baptista Szeretetszolgálat