Évente 12-15 újszülöttet diagnosztizálnak SMA-val, amely egy veleszületett, örökölt genetikai betegség. Az SMA a mozgatóidegsejtek gyors elhalásával, valamint az izmok fokozatos gyengülésével, sorvadásával járhat a megfelelő terápia nélkül. 

Habár a szűrőprogramot koordináló Bethesda Gyermekkorház rendkívül sikeresnek vélte, mivel 14 hónap alatt 9 csecsemő életét mentették meg a szűréssel, január 1-től kormányzati oldalról mégis felfüggesztették azt.

Ennek hírére Vona Gábor, a Második Reformkor pártelnöke nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben a következő kérdést tette fel:

nincs a költségvetésben 400 millió forint a gyermekek megmentésére?

A Belügyminisztérium ugyanis ennyi pénzt fordított korábban a programra.

Gulyás Gergely azonban a csütörtöki kormányinfón közölte: visszaállítják a szűrőprogramot.

A Második Reformkor közleményében üdvözölte a kormány döntését az SMA-szűrések visszaállításáról, hozzátéve, hogy az egészségügyi prevenció pártjaként kiemelten fontosnak tartják, hogy „a megelőzésbe, a szűrővizsgálatokba fektessünk, mert hisszük, hogy ez a leghatékonyabb egészségügyi reform, egyben a nulladik lépés egy egészségesebb ország felé.”

A párt megjegyezte, hogy a kormány döntése értelmében ugyanabban a három kórházban lesz elérhető az SMA-szűrés, ahol a tesztidőszakban is. Ugyanakkor kiemelik: ha a tesztidőszak visszaigazolta, hogy a szűrés fontos és eredményes, javasolják ,hogy terjesszék ki az ország többi pontjára is.

Akinek nincs TB-je, már ötszámjegyű összeget fizethet

Évek óta folyamatosan emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék, az idei évtől azonban már ötszámjegyű összeget kell fizetnie annak, aki nem biztosított.