A Magyar Rendőrség Facebook-oldalán pénteken megjelent videó annak is az apropója lehet, hogy egy július elején megjelent rendelet szerint

295 fővel növelnék meg az iskolaőrök számát, erre pedig nem kevesebbet, mint 654,5 millió forintot szán a kormány a költségvetésből.

A rendőrség oldalán napok óta elérhető az iskolaőr-toborzó felhívás. A friss felvétélen két iskolaőr számolt be az eddigi tapasztalatairól az iskolákban.

A videóban Király Líra, az egyik újpesti intézmény iskolaőre, valamint Pavanello Ervin, egy angyalföldi intézmény iskolaőre szólal meg. Király Líra röviden arról beszél, milyen a kapcsolata a diákokkal és a tanárokkal, továbbá, hogy a képzés során a gyermekpszichológia érdekelte a legjobban. Az angyalföldön dolgozó férfi röviden arról beszél, hogy a gyermekek érzelmei sok mindent elárulhatnak, valamint, hogy a kommunikáció a legfontosabb.

 

Alig vannak iskolaőrök

2020 szeptemberétől indult el az iskolaőri rendszer az iskolákban, azonban már akkor nagyon kevesen jelentkeztek a képzésre. Idén áprilisban derült ki, hogy a bevezetés óta eltelt szűk két és fél évben 50 esetben kellett az iskolaőröknek erőszakot alkalmazniuk, és 480 esetben intézkedtek. Ez azért is érdekes adat, mert összesen 491 intézményben van iskolaőr. Testi kényszert 47 esetben, bilincset három, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak. Lőfegyver nincs az iskolaőröknél.

Azonban előfordult olyan eset, amikor az iskolaőr túllépte a hatáskörét: idén februárban 140 ezer pénzbírságra ítélt a Keszthelyi Bíróság egy férfit, aki még iskolaőrként a nyakánál fogva az iskolaudvar korlátjához szorított egy ötödikes fiút, mert hangoskodott.

 

 

 

Verekedések az iskolákban, ki a felelős?

Előfordul verekedés az szülők és az iskolaőrök között, van olyan eset, hogy kiderül, az utóbbi túllépte a hatáskörét. A következmény büntetőeljárás. Bővebben--->

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.