Országszerte segítenek a fogvatartottak a havas utcák megtisztításában − közölte Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) kommunikációs vezetője.

A havazás szerda délután kezdődött, és szükségessé vált a börtönök előtti járdákon és parkolókban is a hó eltakarítása. A főváros mellett Vácon, Márianosztrán, Miskolcon, Kaposváron, Sátoraljaújhelyen, Kecskeméten, Baracskán és Pálhalmán is több tucat rab végezte, illetve végezi jelenleg is a hómentesítést.

Az ezredes felidézte:

az elmúlt években többször előfordult, hogy a közterületek takarításában a fogvatartottak munkájára is igényt tartottak az önkormányzatok.

A büntetés-végrehajtási szervezet most is figyelemmel kíséri az időjárási körülményeket, és az intézetek idén is felkészülten várják az önkormányzati megkereséséket.

Kiemelte, a nagyrészt jóvátétel vagy munkáltatás során megvalósuló jégtörés, utcaseprés és hóeltolás amellett, hogy a társadalom számára hasznos tevékenység, segít a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedésében.

Minden hazai intézetnek van jóvátételi programja, amelynek keretében elsősorban közintézményeknek − iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak, bíróságoknak, idősek otthonának − igyekeznek munkájukkal segíteni az arra önként vállalkozó elítéltek: takarítanak, tereprendeznek, felújítanak, vagy éppen havat takarítanak, mikor mire van szükség − mondta Makula György.

Stratégiai nyugalom: egy tegnap délután ledobott humorbomba óta nem posztolt semmit a közút

Egy poénosnak szánt Havas Henrik képpel találkozhattak azok, akik a közút közösségi oldaláról szerettek volna tájékozódni az országot megbénító hóhelyzetről. A vállalat honlapja is akadozik a nagy terhelés miatt. Bővebben --->