A felmérés szerint a magyar diákok csak a természettudományokból tudtak javítani a pozíciójukon, a teljesítmény mind szövegértésből, mind matematikából romlott.

Ezzel Magyarország régiós szinten a középmezőnyben helyezhető el, csak a horvátokat, a szlovákokat, az ukránokat és a románokat sikerült megelőznünk. A cseh, a lengyel és az osztrák diákok egyértelműen a hazainál jobb eredményt értek el.

A 2022-es évi felmérés egyik újdonsága, hogy az erdélyi magyar oktatási rendszert külön értékelték, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet jóvoltából. A hétezer tesztelt romániai diákból mintegy 1200 volt magyarul tanuló – írja az Eduline.

A magyarul tanuló diákok mindhárom teszten, matematikából, szövegértésből és természettudományokból is jobban teljesítettek Romániában, mint az országos átlag, vagyis a többségi nyelven tanulók.

(Gyurka Eszter)

A magyar diákoknak nagyon nem megy a matek

Közzétette a legfrissebb, tavaly felvett PISA-felmérések eredményeit az OECD, amelyekből az derül ki, hogy a 15 éves magyar diákok még soha nem teljesítették olyan rosszul a matematikai tesztet, mint a tavalyi vizsgálatnál.