László Csaba közgazdász akut válságra nem számít, de a gazdasági folyamatok nem jó irányba mennek, ijesztő tendenciakéntforint gyengülését említette az ATV-nek. Az egykori pénzügyminiszter szerint súlyos hiba a jegybank részéről, hogy tavaly ősszel nem emelték a kamatot.

 

Értékelte a veszteségeket az MNB: az eredmény nem egyenlő a kudarccal

A Magyar Nemzeti Bank megosztotta a Napi.hu-val elemzését eredményeiről, az MNB mérlegében kialakult veszteségről és annak kezeléséről. Bővebben >>>

Megpiszkálhatják a rezsicsökkentést

Várhatóak a kormány megszorító intézkedései a költségvetésben. Gazdasági területen László Csaba szükségtelennek tartja az állami beavatkozások közül a vagyonvételt.

Az biztos, hogy a rezsicsökkentéshez hozzá kell nyúlni. A legszegényebbeket nem kérdés, hogy támogatni kell

– hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

 

A sportmosás lavinaként terjed a világban, de akad ezzel egy kis gond

A sportswashing nem más, mint a greenwashing legújabb formája, azaz a PR-taktikák azon csoportja, amelynek célja, hogy a vállalatokat és egyre inkább egyes országokat környezetbarátnak tüntessenek fel anélkül, hogy a környezetszennyező hatásuk csökkentésének érdemi munkáját elvégeznék. Bővebben>>>

Fontos a sport, de abszurd módon támogatja az állam

Szerinte abszurd mértékben támogatják az élsportot hazánkban, emellett az állam magára is irreálisan sokat költ annak ellenére, hogy mintegy 30 éve arról szól a fáma, hogy „az állam magán kezdi a spórolást”.

„Ha annyiszor magán kezdte volna az állam a spórolást, akkor már állam sem lenne” – mondta László Csaba, hozzátéve, hogy talán már az ő hivatali ideje alatt is ez volt a beetetés.

A Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoport pedig szerinte úgy, ahogy van, haszontalan, megléte fölösleges.

 

Egymást érik a budapesti közlekedést bénító programok, üljön le, mielőtt megnézi

Hétvégén újabb sportrendezvényt tartanak. Legutóbb a motoros felvonulás és szekárfesztivál bénította meg a belvárosi közlekedést, ezúttal szombaton lesz ideiglenes forgalomkorlátozás a város négy kerületében. Bővebben >>>

Ez a hiánycél hiú ábránd

A kormány 3,9 százalékos hiánycélja csak délibáb: alsó hangon 5 százalék várható. Az infláció miatt jól jönne a nyugdíjemelés, de „napról napra csökken a költségvetési mozgástér”, ezért bármilyen intézkedésre is szánja rá magát a kormány, annak hatásai körülbelül három-négy hónap múlva érzékelhetők, mialatt csodát hiába várunk.

Az uniós pénzek elmaradásával Magyarországot lejjebb fogják minősíteni, ami magasabb kamatiszintet és alacsonyabb gazdasági növekedést vonhat maga után.

2024 tehát egy kemény év lesz, a megszorító intézkedések éve.

 

Gigantikus átcsoportosítás mellett tartja fent a rezsivédelmet a kormány, nem piszkálná tovább a csa

Közel 170 milliárd forint egyszeri átcsoportosítást rendeltek el a rezsivédelmi alap terhére, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt arról is, hogy a Brüsszel által elvárt befogadótáborok létesítése egyenértékű a határkerítések lebontásával. A meglévő családi adókedvezményekhez már nem nyúl a kormány. Bővebben >>>