A Pegasus-ügyben érintett Németh Dániel, Csikász Brigitta és Dercsényi Dávid újságírók, valamint Patócs Ilona ügyvéd a NAIH-hoz fordultak, hogy az őket ért jogsértéseket feltárják. A hatóság azonban a vizsgálat során mindent rendben talált, a határozat nagy részét pedig titkosította.

A NAIH a 444.hu szerint arra sem reflektált, hogy az érintettek a munkájuk során különösen érzékeny adatokat kezelnek, kizárólag a titkosszolgálatok érvelését fogadta el, amely szerint a titkos adatgyűjtésekről a legkisebb információt sem lehet kiadni, mivel az minden esetben nemzetbiztonsági érdeket sértene.

Ezzel együtt a határozatok érdemi információkat tartalmazó részeit a hatóság 2051-ig titkosította.

Ezért, érdemi jogvédelem híján, az érintettek a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezethez fordultak, amelynek közleménye szerint a Pegasus-ügy arra világít rá, hogy a legnagyobb problémát a „parttalan megfigyelési jogosítványok és a független kontroll hiánya” jelentik Magyarországon.

Ezzel szemben a NAIH sem a 2022-es, sem az egyedi eljárásokban nem talált alapjogi aggályokat.

Az ítélet jogerős, ugyanakkor a NAIH kérvényezte annak felülvizsgálatát a Kúriától.

Kaczynskinek lesz mit magyaráznia a Pegasus-ügy kapcsán

A Tusk-kormányzat által kinevezett új bizottság az előző Jog és Igazságosság párti kabinet vezető tisztségviselőit kívánja meghallgatni a lehallgatási ügyben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->