Április első felében a Fidesz a legerősebb párt, a választókorú népesség 25 százalékos támogatottságával, ez kétmillió szimpatizánst jelent – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet április első felében készített kutatásából.

Eszerint a DK a második helyen áll, a választókorúak 13 százaléka, bő egymillió fő áll mögötte, míg a felmérésben a Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk 5-5 százalékos, ez mindegyik párt esetében 400-400 ezer támogatót jelent – írja a 24.hu.

A Fidesz táborának részvételi hajlandósága alacsonyabb, mint az ellenzéki pártok többségéé. Ebből fakadóan a kormánypárt a biztosan elmenő és pártot választók körében 34 százalékon áll. A DK ebben a körben 22, a Mi Hazánk és a Momentum 8-8, míg a Kutyapárt 6 százaléknyi szavazóval bír.

A Závecz szerint a Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében alacsonyabb az év első két hónapjában mért adatoknál. A legutóbbi, március eleji Závecz-kutatásban például 29 százalék volt, de most csak 25 százalék. A biztos pártválasztói körben korábban mért 45 százalék helyett ebben a felmérésben 34 százalék látható.

Az EP-listák támogatottsága

A Magyar Péter pártját is tartalmazó EP-listák felsorolásakor a Fidesz-KDNP-t támogatja a lakosság negyede, a biztosan részt vevők és pártot is választók harmada. A DK–MSZP–Párbeszéd-listára 18 százalék tervez szavazni. A biztos listaválasztók körében ez a hármas szövetség 26 százalékot kapna.

Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyre ugrott egyből a rangsorban. A teljes lakosság 11 százaléka, a biztos szavazók 14 százaléka voksolna rá.

A teljes választói közönségen belül a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna – a biztos elmenetelt ígérő pártválasztók körében mért 8, 7 és 5 százalékok április első felében mindegyik pártnál mandátumesélyt takarnak.

Magyar Péter főleg az ellenzéki pártoktól visz el szavazókat

Ha az aktuális pártpreferenciákat vesszük alapul, amelyben nincsen Magyar Péter pártja felsorolva, akkor indulása esetén odaadja szavazatát a Momentum szavazóinak 37 százaléka; a második legnagyobb veszteség a Kétfarkú Kutyapártot éri, támogatóinak 22 százaléka Magyar Péterhez vándorol; a többi ellenzéki párttól kevesebb szavazót visz el: 4-6 százalékot.

A pártnélküliek egytizede igazolt Magyar Péterhez. A Závecz szerint nem zárható ki, hogy korábbi Fidesz-szavazó is lehetett köztük, és a kegyelmi ügy hatására elpártolt onnan. A Fidesz aktuális tábora viszont nem nyitott Magyar felé, mindössze 1 százalékuk ment át a pártjához.