Kupecki Nóra a Kőbányai úton található GANZ-MÁVAG piacon ismertette, hogy a helyszínen a Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai közös ellenőrzést végeztek. Ez arra szolgál, hogy kiszűrjék a forgalomból – a 2022. március 1-je óta kozmetikumokban nem használható – butilfenil-metilpropional vegyületet tartalmazó termékeket.

Az ilyen veszélyes vegyületet tartalmazó kozmetikumok használata bőrirritációt és allergiát okozhat, de akár a fogamzó képességre is kártékony hatással lehet. A hatóság eddig 237 féle, 1041 darab olyan terméket talált, amelyek ezt a vegyületet tartalmazták. Tipikusan női és férfi parfümöket, krémeket és testápolókat, utóbbiak között volt, amelyik csecsemőknek készült – közölte az IM helyettes államtitkára.

Félmilliós fogyasztóvédelmi bírság is kiszabható

Kupecki Nóra elmondta, hogy amikor a Fogyasztóvédelmi Hatóság a keresett vegyületet tartalmazó terméket talál, akkor annak a forgalmazását betilthatja és elrendelheti megsemmisítését. Ezeken felül a hatóság fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhat, amely 15 ezer forinttól 500 millió forintig terjedhet.

A politikus a lakosságtól azt kérte, hogy a már megvásárolt napi szinten használt kozmetikai termékek összetevőit olvassák át, hogy tartalmazzák-e ezt a veszélyes vegyületet. Továbbá már a boltban a vásárlásnál is érdemes erről meggyőződni. Amennyiben az adott termék összetevőinek listáján megtalálják a butilfenil-metilpropional, akkor jelezzék ezt a hatóságnak – mondta a helyettes államtitkár.

 

Minőségi mézért szigorítják a szabályokat, körmére néznek a bóvli keverékeknek

Az Agrárminisztérium közölte, hogy sürgetik az európai előírások szigorítását a fogyasztók és magyar méztermelők érdekében. Magyarország nemzeti szinten szigorítja a hazai szabályozást, mert nem győzi kivárni az uniós döntést. Bővebben --->