A hét elején közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott az Oroszországot sújtó büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható.

Sőt elértük azt is, hogy ebben a jogszabályban kimondásra került: az új paksi atomerőmű építése és annak minden folyamata, minden szakasza és minden eleme teljes egészében mentesül a szankciós intézkedések alól

– hangsúlyozta a tárcavezető. 

Ez azt jelenti, hogy ha európai vállalatok részt vesznek a paksi atomerőmű bővítésének beruházásában - számos ilyen van: németek, franciák, osztrákok - , akkor nem kell majd engedélyt kérniük még a saját tagállami hatóságaiktól sem

– magyarázta Szijjártó Péter, hozzátéve: mindez azt jelenti, hogy sikerült kiiktatni a túlteljesítés vagy a politikai rosszakarat lehetőségét a rendszerből. 

A bejelentést röviden kommentálta a Portfoliónak Jákli Gergely, Paks II. Zrt. vezérigazgatója. Elismerte, hogy a hétfőn elfogadott tizennegyedik oroszellenes uniós szankciós csomagban egy önálló fejezet rögzíti, hogy a Paks II. projektre semmilyen uniós szankció nem vonatkozik, és a szankciómentesítési eljárás is megszűnt,

így a két fejlemény nagy lehetőséget jelent az uniós hátterű beszállítók számára a projektben való részvételre.

A friss uniós döntés alapján a vezérigazgató gyakorlatilag biztosra veszi, hogy a Siemens Energy teljesíteni tudja szerződéses kötelezettségét a Paks II. irányítástechnikai rendszerének leszállítására.

A portál egy iparági forrása szintén úgy látja: elhárult az a veszély, hogy a német exporthatóság esetleg blokkolná az engedély kiadását a Siemens Energy felé az irányítástechnikai rendszer leszállítására; és arra is rámutatott:

a kettős felhasználási célú technológiák engedélyezési eljárásában példátlan lenne a két uniós tagállam közötti technológiaátadás blokkolása.

Nemcsak az uniós, hanem az esetleges magyarországi akadályok is elhárultak az új paksi atomerőművi blokkok előtt. Heringes Anita, Paks megválasztott új polgármestere az Economxnak leszögezte, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Paks II. zökkenőmentesen haladjon, és magánemberként is nagyon reménykedik abban, hogy mihamarabb elindul a termelés az új magyar nukleáris erőműben.