A Corriere della Sera értesülései szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció vezetője nemet mondott Orbán Viktornak azon kérésére, hogy csatlakozhasson a Fidesz az ECR képviselőcsoportjához – írta még kedden a Népszava.

Ezt Giorgia Meloni állítólag azzal indokolta, hogy

a Fidesz csatlakozásából több hátránya származna, mint előnye.

A Fidesz frakcióvezetője egy sajtóhírre reagálva ment elébe a hivatalos bejelentésnek.

Kocsis Máté csütörtökön a Facebookon bejelentette, hogy nem csatlakoznak a Meloni-féle frakcióhoz.

A Fidesz frakcióvezetője azt írta:

A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!

George Simion, az AUR elnöke kommentben azt válaszolta Kocsisnak: „Sziasztok magyar barátok! nem gyűlölünk, hanem együtt akarunk harcolni az európai bürokraták ellen.”

A Fidesz képviselői 2021 óta független képviselőként ülnek az Európai Parlamentben (EP), miután kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, ahol a tagságuk már fel volt függesztve.

Az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját alakíthatná meg a jobboldal, amennyiben a választáson győztes francia és olasz jobboldal vezetői megegyeznek, és a Fidesz is csatlakozik

– mondta a miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor jelezte: két hölgynek kellene megegyeznie, Marine Le Pennek, aki utcahosszal nyerte meg a francia EP-választást és az olasz jobboldal vezetőjének, Giorgia Meloninak. Úgy vélte: a megegyezés esetén még az Európai Néppártból is tudnának áthozni pártokat, így könnyen lehet, hogy fél éven belül a jobboldalé lenne Európában a legnagyobb parlamenti frakció.

Erről szoktunk álmodni, aztán fölébredünk, és kiderül, hogy a két hölgy nem tud megegyezni

– idézi az MTI Orbán Viktort.