Nagyarányú békepárti győzelem született. A leadott szavazatokból egyértelműen kiderült, hogy a magyar közvélemény, talán még a baloldaliak tekintélyes része is, támogatta a kormányt abban a törekvésében, hogy kijuttassa Magyarországot a háborús veszedelemből – értékelte az Indexnek adott interjújában a vasárnapi választási eredményeket a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette, az általa 45 százalékra kerekített teljesítményüket azért is szépnek tartja, mert ezúttal egyszerre két ellenfelet is le kellett győzniük: a régi és az új ellenzéket. „Mi mind a kettőt legyőztük, méghozzá utcahosszal” – mondta. A kormányfő azt szintén kiemelte a büszkeségek sorában, hogy soha ennyien nem szavaztak még rájuk európai parlamenti választáson.

A kormánypárt nemzetközi szövetségeiről szóló kérdésre a mostani EP-választási eredmények fényében Orbán Viktor elmondta:

a jobboldal ma két pártba szerveződik Európában, az ECR-be (Európai Konzervatívok és Reformisták) és az ID-be (Identitás és Demokrácia). Ha ők össze tudnának végre fogni és a Fidesz csatlakozna ehhez a tömörüléshez, akkor ez lenne a második legnagyobb európai frakció. Megelőznénk a szocialistákat, a zöldeket és mindenki mást is, egyedül az Európai Néppárt lenne előttünk, bár úgy gondolom, hogy egy ilyen jobboldali párt megjelenése még tőlük is elvinne szavazókat.

A jobboldali európai fordulat tehát karnyújtásnyi közelségbe került a miniszterelnök szerint, aki szerint ebben kulcsmomentum lesz, hogy Marine Le Pen és Giorgia Meloni meg tud-e egymással egyezni. „Ha igen, akkor a jobboldali fordulat nem csupán egy lehetőség, hanem tény lesz Európában” – jelentette ki a kormányfő.

Fájdalmas veszteségek és fantasztikus győzelmek

Az önkormányzati választások eredményeiről a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Szolnok és Győr elveszítését is fájdalmasnak éli meg.

A győri eset tanulság arról, hogy ha valahol régi rendezetlen ügyeket nem tudunk lezárni, azok előbb vagy utóbb, de utolérnek bennünket. Itt a Borkai-ügy ért bennünket utol, azért vesztett a polgármester

– vont mérleget Orbán Viktor, aki azt is bevallotta, hogy nem voltak elég acélosak, miután egy országos elégedetlenséget kiváltó ügyet nem tudtak teljes mértékben maguk mögött hagyni.

Ugyanakkor a kormányfő büszkeségre okot adó diadalokat is megemlített, köztük például Miskolcot.

Szentkirályi Alexandra mint a Fidesz-büszkesége

A budapesti ügyekkel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: Szentkirályi Alexandra szerinte egy olyan kampányt vezetett, amilyet a Fidesz régóta nem tudott Budapesten.

Nagyon büszkék vagyunk rá. (…) Itt ő azért nem jutott ennél tovább, mert az elmúlt évek közösségépítési munkáját Budapesten nem a kellő színvonalon végeztük.

Orbán Viktor az interjúban azt is kifejtette, hogy alapvetően azért nem Vitézy Dávidra esett a választás mint a Fidesz főpolgármester-jelöltje, mert Vitézy Dávid és a kormányzat között olyan konfliktusok voltak az elmúlt években, hogy a miniszterelnök nem tudta volna vállalni, hogy ilyen „megosztó” jelölt induljon a Fidesz színeiben. Vagyis a kormánypárt nem tudott volna teljes egészében felzárkózni mögé.

Magyar Péter mint aki soha nem volt a radaron

A miniszterelnök kifejtette véleményét Magyar Péterről is, akit állítása alapján sosem tekintettek Fideszből kiugrottnak.

Az csak az ő legendája, hogy a belső körökhöz tartozott, erről ugyanis a Fidesz belső köreinek nincs tudomása. Megkapta az igazságügyi miniszter férjének kijáró udvariasságot, de egész egyszerűen nem volt soha a radarunkon.

Vagyis Orbán Viktor nem tart Magyar Pétertől, Gulyás Gergelyben pedig továbbra sem rendült meg a miniszterelnök bizalma, aki korábban jó barátságot ápolt a TISZA Párt elnökével.