Novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizetünk az időseknek. Ezt Orbán Viktor jelentette be saját Facebook-oldalán.

Orbán Viktor emlékeztetett, még 2010-ben megígérte a kormány, hogy megtartja a nyugdíjak reálértékét. Mint mondta, „nem fordulhat többé elő, mint a Gyurcsány-korszakban történt, hogy elvettek egy havi nyugdíjat a nyugdíjasoktól, ezért a nyugdíjak értékét megőriztük."

Hozzátette, minden évben megőrizték a nyugdíjak reálértékét, és ha jól ment az ország szekere, még nyugdíjprémiumot is tudtak fizetni.

Legutóbb január elsején emelte a nyugdíjakat a kormány, 15 százalékkal.

Orbán Viktor akkor az „elhibázott brüsszeli szankciók”-kal indokolta a lépést.

A kormány hivatalos oldalán az áll, ha augusztusban látszik, hogy 15 százaléknál magasabb lesz az infláció, akkor a kormány novemberig kifizeti a különbözetet a nyugdíjasoknak.

Farkas András nyugdíjszakértő az Indexnek korábban arról beszélt, hogy feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben. 

A nyugdíjprémium az idén elmarad.

Nyugdíjprémiumot utoljára tavaly, akkor már ötödszörre kaptak a nyugdíjasok, akkor ezt 10 ezer forintban maximalizálták, és összesen 25 milliárd forintot osztottak szét. 2021-ben még minden nyugdíjas egységesen rekordösszegű, 80 ezer forintos pluszt kaphatott kézhez.