Orbán Viktor decemberben egy, a diplomáciában is különlegesnek számító ajándékot kapott Recep Tayyip Erdogan török elnöktől, aki egy elektromos autóval lepte meg a magyar kormányfőt. Az Index annak járt utána, hogy megtarthatja-e egyáltalán a járművet a miniszterelnök.

Orbán Viktor tulajdonában a vagyonnyilatkozata alapján jelenleg egyetlen személygépjármű sincs, kormányfői útjain a Terrorelhárítási Központ (TEK) biztosít számára járművet, korábban pedig a Fidesz is bérelt számára kisbuszt.

A kormányfői ajándékokra a miniszterelnöki protokoll főosztály tesz javaslatot, ez a szervezeti egység gondoskodik a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő ajándékozási gyakorlat kialakításáról, valamint nyilvántartja a viszonosságokat. A főosztály emellett gondoskodik a szükséges ajándékok beszerzéséről és a reprezentációs célú ajándék-, ital- és speciális irodaszer-ellátásról is.

A magyar kormánytisztviselőkre vonatkozó szabályozás szerint figyelmességi ajándékokat el lehet fogadni, ez a „munkánkkal vagy munkahelyünkkel összefüggésbe hozható, szóróajándéknak nem minősülő, de ugyanakkor nem lekötelező mértékű ajándékokra” vonatkozik.

Lekötelező mértékűnek azokat az ajándékokat tekinti a szabályozás, amelyeket „saját jogszerű jövedelmünkből, szokásos életvitelünk fenntartása mellett azok reális piaci árán nem lennénk képesek megvásárolni magunknak”. Ez utóbbiakat senkitől, semmilyen körülmények között nem lehet elfogadni.

Az Erdogan által ajándékozott Togg T10X típusú autót Magyarországon jelenleg még nem lehet kapni, Törökországban nagyjából 12 millió forintnak megfelelő összegért árulják, így Orbán Viktor nagyjából 6 millió forintos bruttó havi fizetése alapján nem tartozik a lekötelező mértékű ajándékok körébe. 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az Index megkeresésére annyit írt, hogy „az ajándékba kapott autó sorsáról később születik döntés".

Görög Ibolya protokollszakértő azonban arról beszélt a portálnak, hogy egyáltalán nem volt jellemző a magyar diplomáciában ilyen értékű ajándékkal kedveskedni, ahogyan autót adni sem szokás, ezért várhatóan Orbán Viktor sem tartja meg az autót, hanem átadja a TEK-nek, ami egy kézenfekvő megoldás lenne.