A kormányfő az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról beszélt a köztévén, és elárulta azt, hogy a munka a kampány után is folytatódik. A 44,6 százalék Európa-rekord – jelentette ki Orbán Viktor az európai parlamenti és önkormányzati választások másnapján az M1-en. A miniszterelnök úgy folytatta, „jobban szeretjük, ha világrekordot futunk, de az EU-rekordot is meg kell becsülni”.

Az Európai Unióban ez messze a legnagyobb támogatottság – tette hozzá a választások eredményével kapcsolatban a kormányfő. A részvételi adatokról Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyarországi részvétel mindenképpen Európa-rekord. 

A magyar demokrácia köszöni szépen, él és virul

– fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, hogy az emberek ki akarták fejezni a véleményüket, és a választásokon elért eredmény szép teljesítmény a magyar választópolgároktól, hiszen ők állították fel „ezt a fantasztikus rekordot”.

Az abszolút számok pontosabb képet festenek a magyarországi demokráciáról

Orbán Viktor megjegyezte, hogy kaptak már 50 százalék fölötti támogatást is, de soha nem szavaztak ennyien a Fideszre, mint most. Szerinte az abszolút számokat is fontos látni, hiszen ez pontosabb és jobb képet mutat a magyar demokrácia állapotáról.

Elmondása szerint mindig van jó néhány százaléknyi olyan választópolgár, akit fel kell keresni ahhoz, hogy elmenjen szavazni. Úgy véli, hogyha nincs mozgósítás, akkor ezek a választók otthon maradnak. Szerinte éppen emiatt tudtak nyerni a választásokon.

Magyar Péter berobbanása

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy bonyolította az életüket Magyar Péter és a TISZA Párt fellépése, de bonyolult volt maga a választás is, mivel önkormányzati és EP-választások is voltak egyszerre. „Két ellenzéket kellett legyőzni, az újat és a régit is” – állapította meg a kormányfő, hozzátéve, hogy így különösen is értékes a végeredmény.

Szereztünk vissza és veszítettünk el városokat, de minden választásból egy tanulságot szoktam levonni: jobban kell dolgozni. Minél nagyobb a verseny, annál alázatosabban kell dolgozni 

– fogalmazott az önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Még eggyel bonyolultabbá tette a választást, hogy az európai pártokra is fokuszálni kellett.

Az EP-választásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy Franciaországban valódi politikai földindulás történt, mert ott olyan nagy arányban nyertek a békepártiak.

Orbán Viktor szerint okosan kellett irányítani a kampánygépezetüket ebben a nehéz helyzetben, de örülnek, hogy nem vesztettek el több várost, mint amennyit megszereztek.

A miniszterelnök annak is örül, hogy „utcahossznyival nyerték az EP-választást is”. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy minden választást akkor kell megnyerni amikor van, és most ezeket kellett megnyerniük.

A miniszterelnök úgy látja, hogy az önkormányzati választásokon jobban szerepeltek, mint azt várni lehetett, de mégsem olyan jól, mint szerette volna. Szerinte döntetlen közeli a helyzet, de úgy véli, hogy ilyen háborús időkben és nehéz körülmények között 14 százalékot ráverni a másodikra az egy tisztességes eredmény. Ezt az eredményt 2026-ban az országgyűlési választásokon is elfogadná.

Kétélű fegyver, hogy Macron feloszlatta a nemzetgyűlést

Emmanuel Macronnak nyilvánvalóan volt A és B terve is a választások lehetséges kimenetelére vonatkozóan, ám a nemzetgyűlés feloszlatásával most olyat lépett, amire negyedszázada nem volt példa Franciaországban. Figyelmeztető jel, hogy az akkori elnök, Jacques Chirac 1997-ben kudarcot vallott.A részletekről ITT írtunk bővebben.