A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez érkezett bejelentés egy, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Budapest Airport - BUD) nevével visszaélő hamis Facebook oldalról – írja az MTI.

A hamis oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász linkre vezetik át az óvatlan látogatót. Az ilyen weblapok eredetileg banki adatok lopására készültek, de arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi, https://www.bud.hu/ címen elérhető oldalához.

A csalás lényege, hogy a repülőtér akciós áron elárverezi a gazdátlanul hagyott poggyászokat, aminek semmilyen valóságalapja nincs. A bűnözők valószínűsíthetően egy korábban feltört oldalt használtak a céljaik eléréséhez. Már az gyanúra adhat okot, hogy a névjegy adatoknál nem magyar, hanem egy brazil (+55-ös nemzetközi előhívó számú) telefonszám szerepel.

Korábban több ilyen témájú adathalász és hamis Facebook oldal bukott le, amelyek valós platform látszatát igyekeztek kelteni. 

Budapest Airport is felhívta a figyelmet a csaló oldalok elszaporodására, kiemelve, hogy a reptér egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kéri a felhasználó bankkártyaadatait, jelszavát vagy egyéb szenzitív információkat.

Bűnözők célkeresztjébe került a Szerencsejáték Zrt., lépésekre kényszerült a cég

Egyesek a legegyszerűbb, telefonos változattal próbálkoznak, de leginkább adathalászattal próbálkoznak a csalók - tudta meg az Economx. A szakértő szerint éppen ezért a kiberbiztonság fontosságát nem lehet túlbecsülni.Ha kíváncsi a részletekre