A köztársasági elnök ugyan hivatalosan még nem írta ki az önkormányzati és az európai parlamenti választások időpontját, azonban gyakorlatilag biztosra vehető, hogy június 9-én járulhatunk majd az urnákhoz.

Az Index emlékeztet, hogy Sulyok Tamás frissen megválasztott köztársasági elnöknek azzal a megkötéssel kell kitűznie a választások dátumát, hogy az EP-választásokat június 6–9. között kell lebonyolítani, Magyarországon pedig csak vasárnap lehet választást tartani, így június 9-én kívül más nem jöhet szóba.

Az államfő legkorábban 90, legkésőbb 70 nappal a választás napja előtt tűzi ki a dátumot, a jelölőszervezetek ezután jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Irodánál indulási szándékuk bejelentésével.

A kormány az Alaptörvény 11. módosításával kapcsolta össze a két szavazás időpontját.

A héten zárult le a választások eljárási határidőinek és határnapjainak megállapításáról szóló igazságügyi miniszteri rendelettervezet társadalmi egyeztetése.

Ha a tervezet változatlan marad, akkor a következő határidőkkel lehet számolni:

  • A választási kampányidőszak április 20-tól június 9-én 19.00 óráig tart.
  • Azt a választópolgárt, aki április 3-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda a választópolgár lakcímére április 19-ig megküldött értesítő útján tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről.
  • A Nemzeti Választási Iroda a levélben szavazók névjegyzékébe azt a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt veszi fel, aki a legkésőbb május 15-én 16.00 óráig benyújtott kérelme alapján szerepel a központi névjegyzékben.
  • A levélben szavazók névjegyzékéből törölni kell azt a választópolgárt, aki legkésőbb június 2-án magyarországi lakcímet létesített.
  • Azt a választópolgárt, aki legkésőbb június 5-én 16.00 óráig kérte, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson, és akinek a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes, a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.
  • A választópolgár mozgóurna iránti kérelmet a helyi választási irodához elektronikus azonosítással elektronikus úton június 7-én 10.00 óráig, elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton június 5-én 16.00 óráig, levélben június 5-ig, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján június 7-én 10.00 óráig nyújthat be.
  • A szavazóhelyiségben szavazni június 9-én 6.00 órától 19.00 óráig lehet.
  • A külképviseleten szavazni június 9-én, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest –1 vagy –2 óra, június 9-én, helyi idő szerinti 6.00 óra és a közép-európai idő szerinti 19.00 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken június 8-án, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet szavazni.