A folyamatos és függő internet- és mobiltelefon-használat, a nem megfelelő tartalmak káros hatásai olyan következményekkel járnak, amelyek mentális egészségük rovására megy:

A személyes és társas kapcsolatok eltorzulása, a fizikai mozgásidő korlátozása mellett az alvás ideje és minősége is csökken, amelyek alvás zavarokhoz, alvás betegségekhez vezetnek.

 

Kialvatlanságtól szenved minden harmadik felnőtt

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség az Alvás Világnapja alkalmából. Bővebben>>>

Mit okoz a képernyő bámulása lefekvés előtt?

Az alvásszövetség szakemberei érzékelik az új jelenséget, amelyet alátámasztanak a Szinapszis Egészségkutató Intézettel végzett kutatásai adatok.

A serdülők nappal, és este – lefekvés előtt – sok időt töltenek a képernyő előtt, melyek az alvás minőségére és az időtartamára is negatív hatással vannak

– hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. 

  • Később fekszenek le, nehezen alszanak el, romlik az alvás minősége, így lerövidül az alvási idő.
  • Az eszközök által kibocsátott erős fénysugárzás a cirkadián ritmus késleltetésével megzavarhatja az alvás ritmust, fokozza az éberséget, ezzel nehezítve a nyugodt elalvást.

A szövetség hangsúlyozza, nagyon fontos a szülők és a pedagógusok, valamint a felnőttek konszenzusa ebben a kérdésben, és az életkornak megfelelő megengedésben a következetesség.