Nem túl rózsás képet festettek a következő évre vonatkozóan a Világgazdasági Fórum vezető közgazdászai: Európában és az Egyesült Államokban is egyaránt gyenge növekedést helyeznek kilátásba, ráadásul a világgazdaságot is egyre töredezettebbnek látják.

Saadia Zahidi, a Fórum ügyvezető igazgatója szerint a gyorsuló eltérések közepette idén is „próbára lesz téve” a világgazdaság ellenálló képessége. Hozzátette, bár a globális infláció enyhül, a növekedés megtorpant, és a pénzügyi kondíciók továbbra is feszesek. „Nő a globális feszültség és az egyenlőtlenség, ami arra világít rá, hogy sürgős globális együttműködésre van szükség.” – mondta.

A felmérést végzők 43 százaléka gyenge növekedést jósol az Egyesült Államokban, 77 százalékuk pedig Európa és Kína esetében. További 13 százalékuk szerint az Egyesült Államokban és Európában is magas lesz az infláció – írja az Euronews.

Ázsiával kapcsolatosan ugyanakkor valamivel kedvezőbbek maradtak a kilátások, némiképp Kína kivételével.

A legtöbben azonban érezhető növekedésre számítanak Közép-Ázsiában, Latin-Amerikában, valamint Afrika Szaharától délre eső részein.

A vezető közgazdászok mintegy 70 százaléka szerint idén felgyorsul a világgazdaság széttöredezettsége, 56 százalékuk szerint pedig tovább is lassul. 80 százalékuk szerint a geopolitikai történések a részvénypiacok nagyobb volatilitását fogja eredményezni, 87 százalékuk szerint pedig ez az egész világgazdaságot fogja jellemezni.

A válaszadók 80 százaléka látja úgy, hogy szorosabbá válnak és erősödnek idén a geoökonómiai tömbök, 57 százalékuk szerint pedig nőni fog a különbség a következő három évben az északi és a déli félgömb között.

Az egyik legjobban figyelt technológiai trend idén is a mesterséges intelligencia marad, a válaszadók 40 százaléka szerint a generatív MI-eszközök kereskedelmi szempontból bomlasztóvá válnak, 37 százalékuk pedig bizonytalanul áll hozzá az eszközökhöz, épp az általa okozott kihívások miatt, melyek a vállalkozói szektorban keletkeztek.

A magas jövedelmű országokban a mesterséges intelligencia termelékenységre gyakorolt hatásával kapcsolatos várakozások azonban igen eltérőek voltak az alacsony jövedelmű országokkal szemben: míg a válaszadók csaknem fele vélte úgy, hogy az MI javítani fogja a magas jövedelmű országok termelékenységét, addig az alacsony jövedelműek esetében ez az arány 31 százalékos volt.

 

 

 

Elindult a szuperciklus, mindenki érezni fogja a hatását

A mesterséges intelligencia okozta változások, valamint a dekarbonizációs törekvések miatt a világgazdaságban egy új szuperciklus indult. A Goldman Sachs vezető elemzője szerint olyan korszak következik, ami a 19. század végéhez hasonlítható.