Az Országgyűlés a 2022-es büdzsével fogadta el a Hatóság költségvetését, a kiadási és bevételi főösszege akkor 58,6 milliárd forintban került jóváhagyásra, a Médiatanács működési költségvetését pedig 621 millió forint összeggel hagyta jóvá a törvényhozás. A Médiatanács kezelésében lévő kiadások és bevételek tavalyi főösszege 1,33 milliárd forint volt, míg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapra (MTVA) 126,5 milliárd forint jutott.

A Kövér László házelnök által az Országgyűlés elé terjesztett beadvány részletezi is a NMHH kiadásait:

  • a személyi juttatások összege 12,79 milliárd forint,
  • a munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó kiadásainak összege 1,83 
    milliárd forint,
  • a dologi kiadások összege 21,91 milliárd forint,
  • az egyéb működési célú kiadások összege 10,65 milliárd forint,
  • a beruházások összege 8,51 milliárd forint,
  • a felújítások összege 158,5 millió forint,
  • az egyéb felhalmozási célú kiadások összege 29,4 millió forint.

Szembetűnő, hogy a személyi juttatások teljesítése egyébként 5 százalékkal elmaradt a tervezettől (13,47 milliárd forint), viszont a külső személyi juttatások több mint kétszáz százalékkal növekedtek (ez az összeg végül 503 millió forint lett). 

Mivel a foglalkoztatottak személyi juttatása végül mindössze 12,289 milliárd forint lett, így az eredeti előirányzathoz képest kialakult egy 930,6 millió forintos megtakarítás. Ennek oka, hogy a tervezettnél alacsonyabb volt a tényleges létszám. Míg az eredeti előirányzat tervezése 750 fővel történt, addig a teljes évet figyelembe véve, átlagosan 730 fővel működött a Hatóság.

Ez egyébként azt is jelenti, hogy átlagosan fejenként 16,83 millió forintot lehetett keresni az NMHH-nál 2023-ban. 

Az inflációt az NMHH is megsínylette

A külső személyi juttatások túlteljesítését (az eredeti terv 253,9 millió forint volt) egyrészt azzal magyarázták, hogy növekedett a reprezentációs kiadások összege, "amely a 2023-ban megjelenő fogyasztói árindex változásazon belül is kiemelkedő élelmiszerekre vonatkozó – kiemelkedően magas értékével magyarázható, másrészt a Hatóság megjelenése a kapcsolódó szakmai rendezvényeken szintén jelentős mértékben megnőtt. Bővült a Hatóság stratégiájának megvalósításával kapcsolatos tudományos, kutatási megbízásoknak a köre is" - írták a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban. 

A parlament egyébként elfogadta az NMHH idei költségvetését is, amiből többek között kiderült, mennyiből fog működni a jövőre az NMHH, valamint a Médiatanács és az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

E szerint a Hatóság 2024. évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét is 57,75 milliárd forintban határozták meg.. 
Az MTVA pedig 142,058 milliárd forintból fog működni. 

Az MTVA-nál személyi juttatásokra és járulékokra több mint 28 milliárdot (28 402,7 millió forint) fordítanak idén.

Fontos kiemelni, hogy 2023-as költségtervezetben 126,577 milliárd forint szerepelt az MTVA büdzséjében,

tehát több mint 15 milliárddal növekedett az elkölthető forrás a választási évben.