Navracsics Tibor, az uniós forrásokért is felelős területfejlesztési miniszter a közösségi oldalára feltöltött videóban reagált az Európai Bizottság döntésére, miszerint felszabadítottak hazánk számára 10 milliárd eurónyi uniós forrást.

Tavaly ilyenkor annak örülhettünk, hogy fél év megfeszített tárgyalássorozata után sikerült aláírnunk és elfogadtatnunk minden olyan dokumentumot az Európai Bizottsággal, illetve Tanáccsal, amelynek eredményeként elkerültük azt, hogy Magyarország elveszítse az uniós forrásokat. Az idei év végén pedig azzal az eredménnyel büszkélkedhetünk, hogy újabb egy év kemény tárgyalásai után az Európai Bizottság elismerte, hogy teljesítettük az úgynevezett horizontális feljogosító feltételeket

- mutatott rá a miniszter.

Szerinte a brüsszeli döntés annak a lehetőségét adja meg hazánk számára, hogy

közel 4000 milliárd forint európai uniós forrás felhasználása nyíljon meg számunkra.

Navracsics Tibor szerint Magyarország az uniós forrásokat egyik legeredményesebben felhasználó tagállam, és abban is biztos, hogy így lesz ez 2021-27 között, ehhez hozzátette, számos olyan cél van, aminek a megvalósításához hozzáláthatnak.

Az érkező kohéziós pénzek és a helyreállítási alap pénzeivel kapcsolatban elmondta, hogy azok olyan célok megvalósítását szolgálhatják, amelyek erősebbé teszik a magyar gazdaságot, és boldogabbá teszik a magyar embereket. 

És bízom abban, hogy az uniós források valóban meg is érkeznek, szolgálják Magyarország, és ezáltal az egész EU boldogulását is

- magyarázta Navracsics Tibor.

A miniszter szavainak apropóját az adta, hogy a 2021–2027 közötti kohéziós alapból a Magyarországnak járó 22 milliárd euróból több mint 10 milliárd eurót felszabadít az Európai Bizottság. A testület álláspontja szerint hazánk igazságügyi reformja orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait. A területfejlesztési miniszter közösségi oldalán a bizottsági döntés után arról beszélt, a kohéziós pénzek és a helyreállítási alap pénzei a jövőben olyan célok megvalósulását szolgálhatják, amely erősebbé teszi a magyar gazdaságot.

Rekordsebességgel jelent meg a közlönyben, amit a Bizottság kér

Alig hogy az Európai Bizottság közölte, mit vár a kormánytól, máris teljesült a kérés. KATTINTSON IDE, HOGY KIDERÜLJÖN, MIT AJÁNLOTT A KORMÁNY BRÜSSZELNEK!

 


A kormányzat ma kivételesen magabiztos volt


Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Economxnak adott interjújában kiemelte, a gazdaság bebizonyította idén, hogy uniós források nélkül is talpon tud maradni. 

A magyar gazdaság szerkezete erős, ez elévülhetetlen érdeme a 2010 utáni kormányzásnak. Sőt, fordulatot tudtunk elkönyvelni, hiszen a harmadik negyedévben a negyedik legmagasabb növekedésünk volt az Unióban. Ezt valahogy mindenki elfelejti, ez tökéletesen bizonyítja, hogy az uniós források nélkül is képesek vagyunk kilábalni a válságból

- magyarázta a tárcavezető, hozzátéve: azt senki nem tagadja, a forrásokkal együtt ez a kilábalás gyorsabb, és a költségvetés helyzete stabilabb lenne ugyanis az uniós forrásoknak van gazdasági, és finanszírozási hatása.

Nagy Márton szerint azt is látni kell, hogy 20 ezer milliárd a beruházási volumen egy évben, és ehhez képest évente 1000-1500 milliárdos uniós forrás érkezik, melyek a beruházásokba mehetnek.

Az uniós források kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek pedig arról beszélt, hogy csak akkor hiszi el, hogy érkeznek a pénzek, ha látja. Ezek a pénzek véleménye szerint járnak Magyarországnak, ezért nem hajlandó pénzügyi kérdésekről stratégiai vagy szakpolitikai alkukat kötni.