Néhány órával ezelőtt az Európai Bizottság közölte, hogy csak abban az esetben lehet szó a 10 milliárd eurós fejlesztési támogatások folyósításáról, ha a már megszavazott igazságügyi reformokról szóló törvényt megjelentetik a Magyar Közlönyben. Nem is kellett rá sokat várni, hogy ez megtörténjen. Az elvárt jogszabályt pedig már Novák Katalin is aláírta. A Közlöny ugyanakkor megjegyzi, hogy az érintett paragrafus a törvény hatálybalépésétől számított 61. napon lép érvénybe.

Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló törvény a büntetőeljárásokra vonatkozó szabályozások egy részét is módosítja.

Utóbbit a 24.hu szerint az Európai Bizottság egyetértésével módosítottak, mely rögzíti, hogy mostantól nem hozható olyan döntés, ami az Európai Unió Bírósága elé előzetes döntéshozatal iránti kérelmet terjesztő határozat jogszerűségét felülvizsgálja.Miután azonban ezt elfogadták, az EU mégis kérte a büntetőeljárásban alkalmazandó szövegrész törlését annak félreérthetősége miatt.

Az Európai Bizottság másik kifogása a bírói ügyvitel szabályait érintette.

A most megjelent törvény legfontosabb pontja azonban, hogy a bírók korlátlanul az Európai Bírósághoz fordulhatnak mostantól.

Orbán Viktor emeli a tétet, de a taktika visszaüthet

A visszatartott uniós pénzek fele megérkezhet, a magyar miniszterelnök pedig arcvesztés nélkül tehet engedményeket Brüsszelnek. Ám az Európai Bizottság tanulhat a hibákból: az egyhangúságot igénylő döntéseknek így meg lehetnek számlálva a napjai.
Bővebben--->