Utoljára kedden 18 óráig várja a NAV összes központi ügyfélszolgálata, valamint a 1819-es számon ingyenesen hívható NAV Infóvonal 20 óráig azokat, akik az  szja tervezettel, bevallással vagy az 1+1 százalékkal kapcsolatban kérnek segítséget – írja az Index.

Május 21-én éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezeteket. 

Ezt  legegyszerűbben az Ügyfélkapuval rendelkezők tehetik meg a NAV honlapjáról elérhető eSZJA felületén.

Aki a leadott tervezetben foglaltakban  nem változtat, annak május 21-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete – kivéve az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket.

Kivételes esetek

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozóknak készített bevallási tervezet azonban csak ajánlatnak minősül, ami nem válik automatikusan bevallássá.

Ezeket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, valamint az őstermelői tevékenység jövedelmével és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. 

Amennyiben a kiegészítést elmulasztják az adóbevallási tervezetük nem válik május 21-én személyijövedelemadó-bevallássá.

Abban az esetben, ha mellőzik a módosítást vagy saját maguk nem készítenek és nem nyújtanak be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja őket  a hiány pótlására.

Ennek elmulasztása esetében ötvenezer forint bírsággal büntetheti a hivatal a mulasztókat. 

A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat legegyszerűbben a NAV eSZJA portálján adható be ma éjfélig.