Márciusban 3,6  százalék volt az egy évre visszatekintő drágulás Magyarországon. Februárban 3,7 százalékos inflációt jelentett a KSH, vagyis folytatódott az immár 14. hónapja tartó árindex-csökkenés. 

A mai inflációs és a maginflációs adat a jegybank Inflációs jelentésében prognosztizált előrejelzési sáv közepén alakult

– jelezte a Magyar Nemzeti Bank a mai inflációs adathoz fűzött hagyományos gyorsértékelésében. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó, éves bázisonszámított jegybanki mutatók szintén mérséklődtek. A ritkán változó árú termékek inflációja (6,1 százalék) és a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció (6,4 százalék) éves áremelkedése egyaránt 0,7 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. 

Rövidebb bázisú (évesített 3hó/3hó) összevetésben a maginfláció és az infláció emelkedett márciusban egyes piaci szolgáltatások esetében megvalósuló visszatekintő átárazások következtében, azonban mindkét mutató továbbra is 4 százalék alatt alakul. Az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés mértéke a teljes fogyasztói kosár és a maginfláció esetében is alacsonyabban alakult a tavaly márciusban tapasztaltnál, de meghaladta az év ezen időszakára jellemző historikus átlagot.