Jellemzően nagyobb értékű, százezres nagyságrendű, vagy annál is jelentősebb, milliós jogvitáknál kérik a közjegyző közreműködését, de a több milliárdos beruházások kapcsán is van ilyen kérésekre példa – közölték az EconomX megkeresésére a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértői.

A hazai jog számos lehetőséget ad arra, hogy a vitákat még a bírósági szakaszt megelőzően gyorsan, egyetértésben le lehessen zárni. Az egyik ilyen az előzetes bizonyítás jogintézménye, ahol a közjegyző ugyanazokat a bizonyítási eszközöket alkalmazhatja, mint egy bíró, helyszíni szemlét rendelhet el, átvizsgálhatja az okiratokat.

Az előzetes bizonyítás olyan népszerűségre tett szert az utóbbi időben, hogy csupán tavaly közel egyötödével többen kérték, mint az azt megelőző évben.

A bizonyítékok megszerzéséről szól

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértői a EconomX megkeresésére kiemelték: az előzetes bizonyítás keretében tehát többféle olyan cselekményt is végezhet a közjegyző, mint amire egy későbbi bírósági eljárás során is lehetőség van. Ezeket a bizonyítékokat a közjegyző ugyan nem értékeli, egy bírósági eljárásban viszont jól használhatóak.

Amennyiben ilyen közhiteles bizonyítékok állnak az egyik fél rendelkezésére, akkor a másik félnek alaposan át kell gondolnia, hogy érdemes-e a peres eljárásig elhúznia a vitát.

Az előzetes bizonyítás során a közjegyző tehát nem dönthet a felek közötti jogvitákban, ám egy kirendelt igazságügyi szakértő véleménye akár perdöntő is lehet.

Leírás, fotó, videó

A ténytanúsításnál a hangsúly a tényszerűségen van, azokat a tényeket állapítja meg és foglalja bele a közjegyzői okiratba a közjegyző, amit ő maga megtapasztal. Ennek később nagy szerepe lehet például egy peres eljárásban, hiszen erős bizonyító erővel rendelkezik.

Ténytanúsítás keretében leírást, fényképet, videofelvételt készíthet a közjegyző az általa tapasztaltakról, és mindezt közokiratba foglalja. Ez az adott pillanatra nézve közhitelesen tanúsítja, hogy például egy házon volt-e tető, ugyanakkor az adott állapot jogszerűségét, vagy jogellenességét nem állapíthatja meg.

Leggyakoribb esetek

  1. építőipari vita
  2. orvosi szakterületek
  3. gépjárművel kapcsolatos ügyek
  4. szerzői jogsértés
  5. pályázatbontások
  6. sorsolás
  7. internetes zaklatás

Gyakori tapasztalat, hogy egy közjegyzői okirat, egy független szakértői vélemény hatására belátja valamelyik fél, nincs értelme a bírósági eljárásnak, és kezd megegyezésre törekedni.

Ritkábban, ám az is előfordul, hogy már a közjegyzői eljárást sem kell befejezni, mert a felek megegyeznek egymással – húzták alá végezetül a kamara szakértői.

Előzetes bizonyításra kerülhet sor, ha valószínűsíthető, hogy a bizonyítást később nem, vagy csak jelentős nehézséggel lehetne lefolytatni, az hozzájárul az ügy ésszerű időn belül történő lefolytatásához, illetve befejezéséhez, valamely dolog hiányáért a felet szavatosság terheli, külön jogszabály megengedi, továbbá a kérelmezőnek jogi érdeke fűződik a bizonyíték beszerzéséhez. Nem kerülhet sor az előzetes bizonyításra, ha az ügyben polgári per vagy büntetőeljárás van folyamatban.