Sikeres figyelmeztető sztrájkot tartott a VASAS Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete a kecskeméti Mercedes gyárban – írják a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.

„A VASAS Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti telephelyének több területén figyelmeztető sztrájkot hirdetett a mai napra. A területen dolgozók csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, támogatják a szakszervezet követelését, mely 14 százalékos alapbéremelést jelent 2024. évre és 12 százalékos alapbéremelést 2025. évre és 600.000 Ft cafetéria és vakáció juttatást mindkét évre. A munkáltató nyilatkozata ellenére érdemi bértárgyalásokat nem folytat a szakszervezettel, ajánlata az elmúlt 5 hónapban változatlan tartalmú, mely kevesebb, mint havi 20.000 Ft-os béremelést jelent a munkavállalók többségének. A szakszervezetet a mai akció megerősítette, hogy folytassa a béremelés érdekében a megkezdett küzdelmet” – közölték.

Kovács-Besenyi Kitti a sztrájkbizottság elnökhelyettese, az MBMH Vasas Alapszervezetének titkárhelyettese az Economx érdeklődésére korábban arról beszélt, hogy körülbelül százhatvan fő fog részt venni a szakszervezet szerdai figyelmeztető sztrájkjában, a fényezőüzem és az összeszerelő-üzem bizonyos részein, valamint a présüzem egészében fog szünetelni a munkavégzés.

Az elnökhelyettes elmondása szerint, amennyiben nem tudnak megállapodni, akkor egy hosszabb sztrájkot fognak meghirdetni, ami már a teljes gyár területére ki fog terjedni, és minden műszakot érinteni fog.

Az Economx kereste a Mercedest az ügyben, azonban a német autógyár egyelőre nem reagált kérdéseinkre.