Készüljenek arra, hogy bármelyik mentőegységet bármikor átvezényelhetik egy távolabbi területre, leginkább Budapestre – erről értesítette kollégáit egy megyei vezető mentőtiszt egy, az RTL Híradó birtokába jutott levélben.

Az így átvezényelt mentőegységeket a célterületen átjelentkeztetik saját egységgé, ily módon kozmetikázni is lehet a statisztikai adatokat. A levél biztatásképpen úgy fogalmaz a bajtársaknak:

utólagosan lehet reklamálni, de attól senkinek nem lesz aznap könnyebb, így inkább készüljenek a lehetőségre.

Egy vidéki mentődolgozó elmondta, az átjelentkeztetés úgy zajlik, hogy ha például Budapestre rendelték át őket, akkor a tableten szimplán átíratják az azonosítószámukat, onnantól kezdve pedig budapesti autónak minősülnek. Van, hogy naponta 20 mentőautót kell átrendelni a fővárosba, akár egészen távolról is, mint például Pécsről, vagy Szombathelyről, akkora a munkaerőhiány.

Ezzel a húzással a statisztikákat akarják javítani, mert a vidékiek nélkül összeomlana a budapesti ellátás

– mondta Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke.

vidéki mentőautókat először le kell jelenteniük, mint helyben szolgálatot teljesítő egységet, ha viszont Budapestre rendelik őket, úgy az átjelentkezés után fővárosi egységként dolgoznak tovább, miközben papíron nem szűnik meg a vidéki szolgálat sem. Vagyis egy mentőautó két statisztikában fog szerepelni. A statisztika jól fog kinézni, a mentőállományt pedig teljesen kizsigerelik – mondta az alelnök.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a kozmetikázott statisztikai adatokat firtató kérdésre nem válaszolt. De azt hozzátette: minden lehetséges eszközt kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására, emellett folyamatosan dolgoznak a mentődolgozók munkavégzéssel kapcsolatos komfortjának javításán.

Ugyanakkor az áldatlan állapotokat azzal is magyarázta, hogy a fővárosi szolgálat módot ad a szakmai tapasztalatcserére, a rutin bővítésére is, amivel legtöbben önkéntesen és szívesen élnek.

Döbbenet: leállítják az újszülöttek SMA-szűrését

2023. január 1-jétől többé nem végzik el hazánkban az újszülöttkori SMA-szűrést. A szülőket igencsak megdöbbentette a hír. Bővebben --->