Bár már sokan nemhogy előkészítették, hanem hordják is a télikabátot, hiszen kora reggelente fázós hideg van, nem tudjuk elhinni, hogy pillanatokon belül nyári meleg lesz. Legalábbis a déli országrészben. Az előrejelzés szerinti melegfront érkezését igazolja,  hogy akik arra érzékenyek, bizony már napok óta mondogatják, hogy erősödtek a fájdalmaik.

Pénteken délután a csúcshőmérséklet délen és délkeleten akár 30 fok körül alakulhat.

Ez azt is jelenti, hogy Budapest és környéke, illetve a kevésbé szeles északkeleti részeken 20 fok alatti hőmérsékletre kell készülni, délen pedig lehetne menni strandra, ha nyitva lennének.

A meleg idő a hosszú hétvégén is velünk lesz az Időkép szerint:

Pénteken napközben változóan-erősen felhős lesz az ég, de csak néhol északon és nyugaton fordulhat elő átmenetileg kisebb eső, gyenge zápor. Országszerte élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik a délies szelet. A csúcshőmérséklet 22 és 30 fok között alakul, délen, délkeleten mérhetjük a legmagasabb értékeket.

Szombaton kifejezetten enyhe lesz a reggel, az Alföldön nagy területen maradhat 20 fok körül a legalacsonyabb hőmérséklet. A gyakran erősen megnövekvő felhőzetből egyre többfelé alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk, erős lesz a déli-délnyugati szél. Napközben 20 és 28 fok közé melegszik a levegő, keleten lesz melegebb az idő.

Vasárnap a változóan napos-felhős időben már csak helyenként alakulhat ki átmenetileg eső, zápor. Reggelre viszont többfelé képződhet pára, köd. A délnyugati, nyugati szelet többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Délután 18 és 25 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Hétfőn a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően sok napsütésre van kilátás, említésre méltó csapadék nem várható. Csak néhol nyugaton élénkülhet meg a szél. Délutánra 17 és 24 fok közé melegedhet a levegő. Kedden már több felhő lehet az égen, de csak néhol északon fordulhat elő átmenetileg kisebb eső. A délies szél többfelé megélénkül, nyugaton megerősödik. Napközben 17-26 fokot mutathatnak a hőmérők, északon, északkeleten várható a hűvösebb idő.

Közben Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki a soproni járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében, a soproni járásban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométerest.

Másodfokú riasztást adtak ki széllökés veszélye miatt a soproni járásra

Az Észak-Dunántúlon a déli, délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések elérhetik, meghaladhatják a 70-75 kilométer/órát, helyenként a 85-90 kilométer/órát is. Éjszakára némiképp gyengül a szél.

Szombaton napközben a Dunántúl keleti felén, valamint a Duna-Tisza közén az eső mellett - elsősorban a késő délutáni, esti órákban - beágyazott zivatarok kialakulására lehet számítani - tudatták.

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán péntek reggel azt közölte, hogy Sopronban, a Kuruc-dombon már 97 kilométer/órás széllökést regisztrált műszerük.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol erős széllökések miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón - kérik.

 

Jövő hónapban már kell fűtésszámlát fizetni, jönnek a nehéz napok

Ahogy bejött az őszi, hűvösebb idő, a központi fűtéses lakásokba is megérkezett a meleg. Jövő hónapban pedig a számlák is érkeznek. Bővebben >>>