Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint az egy évvel korábbihoz képest 13,7 százalékkal csökkent az ipari termelés 2023 decemberében. Munkanaphatástól megtisztítva ez a szám 8,7 százalék. Az ipari export volumene 12 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, a feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 11,3 százalékkal csökkent, a 13 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásé pedig 13,9 százalékkal.

Még autóból is kevesebbet gyártottunk


Szintén aggodalomra adhat okot, hogy az iparon belül 94 százalékos súlyt képviselő

  • feldolgozóipar termelése 12,5 százalékkal;
  • a csekély súlyú bányászaté 52;
  • az energiaiparé 25 százalékkal csökkent;
  • a járműgyártás 9 százalékkal;
  • az élelmiszer, ital és a dohánytermékek gyártása pedig 10,4 százalékkal
maradt el az egy évvel korábbitól.

Kép: Economx.hu
Az adatokból látható az is, hogy tavaly október óta folyamatos az ipari termelés csökkenése az előző hónap teljesítményéhez képest.

Az ipari termelés volumenváltozása az előző hónaphoz képest (2023):

  • október: -0,6 százalék;
  • november: -2,2 százalék;
  • December: -0,3 százalék.
Összességben

2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022-ben.

Különösen aggasztó a területi eloszlás, hiszen az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (3,8 százalékkal). A többi régióban 1,8 és 12,0 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon. Ezt a fajta földrajzi megoszlást tapasztalhattuk a kkv-szektorban végbement tavalyi tömeges kihalás kapcsán is.

Érdemes megnézni még a bevételi oldal változásait is.

Az ipar belföldi értékesítése 11,7, a feldolgozóiparé 2,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Ha viszont a teljes 2023-as évet nézzük, akkor azt a szomorú tényt kell megállapítani, hogy az ipar belföldi értékesítése 14,8, ezen belül a feldolgozóiparé 8,1 százalékkal lett kisebb. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 26 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 8,6 százalékkal elmaradtak előző év szintjétől.

A második legnagyobb (14 százalékos) súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásának belföldi eladásai 2023-ban 2,5 százalékkal csökkentek.

Kép: Economx.hu

Megjövendölt katasztrófa


A tavalyi éves ipar termeléscsökkenés megközelítőleg megegyezett a várakozásunkkal, minimálisan múlta alul azt, így a GDP-hez való hozzájárulása is ennek megfelelően jelentett nehezéket, azonban a kilátások javulásával és a gyengébb tavalyi bázison keresztül idén korrigálhatja ezt a trendet az iparág – értékelte a helyzetet az Economx érdeklődésére Horváth András, az MBH Elemzési Centrum vezető elemzője. 

A gazdasági szakértő több szempontra is felhívta a figyelmet: 

  1. Egyrészt az ipari termelés 2022 negyedik negyedév elejétől tapasztalt megtorpanását döntően az energiaárak megugrása következtében elsősorban az energiaigényes ágazatokban bekövetkező termelés visszafogása, vagy leállása okozta. 
  2. Másrészt az egyes ágazatokban, különösen az élelmiszeriparban pedig a gyengülő belső és külső kereslet eredményezett visszafogottabb termelést. 
  3. Az pedig a rendszer összetettségére bizonyíték, hogy az ipari termelést az alacsonyabb energiafelhasználás hatására, részben az enyhébb téli időjárásnak, részben a kényszerű energiamegtakarításnak köszönhetően az energiatermelő ágazatok termelésének visszaesése is lefelé húzta.

Fegyverek és Németország


Horváth András azért jó hírekkel is szolgált, közölte ugyanis, hogy a hazai ipar és gazdaság idén már erősebb évet tudhat majd magáénak a kissé élénkülő belső és külső keresletnek köszönhetően és idén elérheti a 7 százalékot az ipar éves alapú bővülése, valamint idén és a következő években jelentősen profitálhat a kiemelkedő mértékű működő tőke beruházások üzembehelyezésével,

valamint a védelmi ipari kapacitások kiépülésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években.

A hadsereg és Orbán Gáspár jövőjéről is beszélt Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Mennyire veszélyes a helyzet Ukrajnában? Mit keresnek a magyar csapatok Csádban? Milyen fejlesztésekkel védi hazánkat a Magyar Honvédség? Hol szolgál Orbán Gáspár százados? Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adott interjút az Economxnak. Kattintson a részletekért!
Kedvező, hogy az ipar 2023. novemberi belföldi rendelésállománya továbbra is növekedést mutat – míg az export állomány két hónapja kisebb csökkenést –, a növekedéshez pedig fokozatosan hozzájárulnak az új feldolgozóipari kapacitások is – magyarázta.

Az MBH elemzője arról is beszélt, hogy a külső keresletet rontja az elmúlt időszak inflációs környezetéből eredő vásárlóerő-csökkenés a jelentősebb exportpiacainkon, valamint a nagy jegybankok infláció elleni küzdelme miatt megemelkedett kamatok hűtő hatása, de ennek hatásai az idei év második felétől enyhülnek. Ugyanakkor beárnyékolja a kilátásokat, hogy az európai konjunktúramutatók egyelőre a kilátások kevésbé kedvező voltára utalnak a rövid-középtávon. 

Fontos megállapítás a gyengébb külső környezet kapcsán, hogy

a hazai ipar teljesítménye az elmúlt években láthatóan elvált a kiemelten fontos piacot jelentő német iparétól, köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitásnöveléseinek és földrajzi diverzifikációjának, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak és a kormány beruházásokat támogató gazdaságpolitikájának, így ez is segít csökkenteni a kockázatokat a hazai kilátások kapcsán.