A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc szerint ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt, az áremelést azonban el akarják kerülni – írja az Infostart.
A vízhőmérséklet az utóbbi időben 26 és 30 fok közé állt be, amely rekord melegnek számít az álló-, illetve a folyóvizek magyarországi hőmérsékletét tekintve.
Minél melegebb a víz, annál kevesebb gázt tud megtartani, amely ezáltal kevesebb oxigént is jelent. A másik probléma, hogy más gázok viszont felhalmozódnak a fenéken, és milliméternyi vastagságú réteget képeznek
– mondta Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvívője.
Az első olyan időszakban, amikor a légnyomás drasztikusan leesik, ezek a gázok egyszerre szabadulnak fel, elkábítják, elbódítják a halakat, így nem azért pusztulnak el, mert nincs elég oxigén, hanem, mert szó szerint megmérgeződnek – tette hozzá a szóvivő.
Emellett nagyon magas a párolgás is, hiszen 30 Celsius-fok feletti vízhőmérsékletnél naponta körülbelül 1,5-2 centiméternyi vízelveszítésével kell számolni, így a víztározás elsődleges szempontnak számít.
Lévai Ferenc kiemelte, nincsenek duzzasztók vagy tározók, utoljára a 80-as években építettek víztározókat. Magyarországon a legtöbbet a halászok tározzák le, a magyar tógazdaságok területe mintegy 26 ezer hektár és körülbelül 350-400 millió köbméter vizet tud raktározni, de a halastavak jó része is feliszaposodott, és alapos kotrásra szorul, mert különben kevesebb vizet tudnak tárolni, amely a halak életterének beszűkülésével járna.
A különböző mértékű halpusztulás folyamatos, a nyáron elszenvedett veszteség általában 10-15 százalékos, de idén már 30 százalékra ugrott ez az arány. Kis eldugott öblökben, horgászvizek partjain, holtágak szélein, már mindenhol találhatóak döglött halak.
A szóvivő arról is beszélt, hogy rengeteg kisvíz kiapadt, így a védett állatok, például teknősbékák, hódok, vidrák, új területek után kutatnak.
Lévai hozzátette, nem akarnak drágítani a halkereskedelmen. A világ azon részein, ahol 20 és 60 kilogramm közötti halfogyasztást regisztrálnak, az emberek egészségesebbek maradnak és az élettartamuk is hosszabb. Úgy fogalmazott, a magyar halászat rengeteget tett a halfogyasztás népszerűsítéséért, és a sikeres emelkedés után addig húzzák az áremelést, amíg bírják.
Nem látszik a víz a döglött halaktól, szörnyű, mi fogadja azt, aki arra nyaral
A görögországi Vólosz kikötőjét ellepték a halott állatok, a kormányzó szerint elviselhetetlen a bűz.Bővebben--->
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!
Legolvasottabb
Jó hír jött a kisnyugdíjasoknak, emelkedhet a pénzük
Eltűnik egy fontos jelzés a szupermarketekből, nem árt résen lenni
Megígérte, és be is tartotta, kegyetlen bosszút állt Donald Trump
15 éves lányt szúrtak le az egyik fővárosi szórakozóhely előtt
Milliókat buktak azok, akik nem így vették meg a lakásukat
Történelmi döntés: vényírási jogosultságot kapnak a gyógyszerészek, már régóta vártak erre
Megint a románok tettek keresztbe: füstbe ment az MVM Csoport biznisze
Ketyeg az óra karácsony előtt – mutatjuk, mikor és hol lehet még ügyet intézni
Betelt a pohár Pintér Sándornál: elvehetik az oltástagadó szülők gyerekeit?!