Trump esélyesnek tűnő visszatérése nem fest pozitív kilátásokat Európa biztonságára NATO–szkeptikussága és azon fenyegetései fényében, amely szerint nem fog az Európai Unió védelmére kelni, ha megtámadják. Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) vezetője arra szólított fel, hogy az EU önállóan építsen ki nukleáris elrettentő erőt és saját atompajzsot. A német politikus hangsúlyozta, hogy a nukleáris opció az igazán döntő, ha a helyzet úgy hozza.

A német politikus a Politico–nak adott interjújában így fogalmazott:

Európának képesnek kell lennie arra, hogy külpolitikailag önállóan megállja a helyét, és képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megvédje magát.

A nukleáris elrettentő erő okozza ebben a kérdésben a legnagyobb fejfájást. A NATO hadereje jelenleg nagyrészt az amerikai nukleáris robbanófejekre épül, amelyeket Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban telepítettek. Az EU–n belül a legnagyobb nukleáris arzenállal rendelkező állam Franciaország, 300 nukleáris robbanófejjel. 

Emmanuel Macron francia elnök 2020–ban vetette fel egy francia vezetésű európai nukleáris erő gondolatát és párbeszédre szólított fel Franciarország nukleáris arzenáljának Európa kollektív biztonságában betöltött szerepéről. A politikus szerint el kell gondolkozni azon, hogy hogyan lehet Franciaország nukleáris fegyverzetét beágyazni az európai struktúrákba.

Weber arról is beszélt, hogy a lehetőségek biztosítása érdekében fontos lenne a Brexit évei után konstruktív párbeszédet kezdeményezni Nagy Britanniával az európai biztonság garantálásáról, hiszen ez a szigetország érdekében is áll. 

Trump újabb nagy győzelmet aratott, teljes gőzzel robog a jelöltség felé

A volt elnök több mint 10 százalékkal verte legfőbb kihívóját a New Hampshire-ben megtartott előválasztáson.